PCRM: Adoptarea Constituţiei a devenit un jalon pe calea construirii Republicii Moldova

Adoptarea în anul 1994 a Constituţiei a devenit pentru Republica Moldova un jalon dintre cele mai importante pe calea construirii tânărului stat independent şi suveran, se menţionează într-o declaraţie a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu prilejul Zilei Constituţiei ţării, marcată la 29 iulie, transmite IPN.

PCRM menţionează că legea supremă a stabilit principiile de bază, conform cărora urmează să se dezvolte ţara şi societatea: republica, suveranitatea poporului, caracterul social al statului, democraţia şi libertăţile cetăţeneşti, neutralitatea militară, independenţa. „În perioada de până la anul 2009, organele puterii de atunci au respectat principalele norme instituite de Constituţie. Chiar dacă au fost întreprinse încercări de a modifica Constituţia sau de a adapta anumite norme ale ei la interesele cuiva, acestea nu s-au bucurat de susţinere”, se spune în declaraţie.

Potrivit Comitetului Central al PCRM, situaţia s-a schimbat în mod radical după 7 aprilie 2009. „Aşa-numitele forţe democratice, care au venit la putere în urma loviturii de stat din 7 aprilie 2009, au transformat Constituţia şi Curtea Constituţională în nişte slugi care trebuie să îndeplinească scopurile şi sarcinile lor de nimicire a statalităţii moldoveneşti. Prevederile Legii fundamentale sunt ignorate, interpretate pe placul guvernanţilor sau contestate”, notează activiştii comunişti.

Comitetul Central al PCRM aminteşte că nu pentru prima oară îşi exprimă îngrijorarea în ceea ce priveşte nerespectarea normelor legii fundamentale.  Formaţiunea este convinsă de faptul că nu doar cetăţenii de rând ai ţării, dar şi reprezentanţii tuturor ramurilor puterii în stat sunt obligaţi să ocrotească şi să respecte Constituţia Republicii Moldova. Comuniştii cheamă întreaga societate să fie solidară cu PCRM în ceea ce priveşte necesitatea de a proteja Constituţia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.