Pavel Filip: Ziua Victoriei și Ziua Europei sunt strâns legate

„Ziua de 9 mai are o semnificație deosebită, fiind marcate concomitent două sărbători: Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei. Sunt două zile strâns legate între ele”. Declarația aparține premierului Pavel Filip, care a depus joi, 9 mai, flori la monumentele „Focul veșnic”, „Stela Eroilor Moldoveni” și „Maica îndurerată”, transmite IPN.

Prim-ministrul a comemorat eroii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la Complexul Memorial „Eternitate”. La eveniment a participat președintele țării Igor Dodon, deputați în Parlament, membri ai cabinetului de miniștri, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, veterani, locuitori și oaspeți ai capitalei.

Șeful executivului a subliniat că ziua de 9 mai are o semnificație deosebită, fiind marcate concomitent două sărbători. „Sunt două zile strâns legate între ele. În lupta împotriva fascismului a participat practic toată Europa unită. Ulterior, după cinci ani de la această victorie, Europa și-a revenit din ruine și a pornit proiectul politic pe care îl vedem astăzi – o Europă unită și în bunăstare. Pe 9 mai cinstim eroii care au luptat pentru pace și ne gândim la viitorul european al țării noastre”, a declarat Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Premierul a accentuat că UE reprezintă un simbol al păcii și libertății, iar integrarea europeană este calea unică de dezvoltare a Republicii Moldova. În context, Pavel Filip a menționat că în sprijinul veteranilor de război, la începutul mandatului actualului Guvern, a fost aprobat Planul guvernamental „Memorie. Onoare. Respect”, care a fost realizat integral.

Pavel Filip, care este și prim-vicepreședintele Partidului Democrat, a participat și la Sărbătoarea Păcii și Prosperității Pentru Moldova, organizată de formațiune în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău. În cadrul evenimentului au fost muzică și dansuri, mâncare ostășească, jocuri și parade, surprize pentru cei mici și cei mari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.