Patru lideri în alegerile parlamentare și trei lideri la prezidențiale, sondaj

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, pentru Partidul Socialiștilor ar vota 25,9 %, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate cu 17,5% din voturi, iar topul liderilor în viitoarele alegeri prezidențiale ar arăta în felul următor: Igor Dodon - 27,5%, Maia Sandu - 18,1% și Renato Usatîi - 9,7%. Cel puțin așa arată datele prezentate în urma sondajului socio-politic IV din 2020, realizat de către Compania de cercetare și consultanță politică „Intellect Group”, în parteneriat cu Asociația „Spero”, transmite IPN.

Conform rezultatelor, în viitorul Legislativ ar accede patru partide printre care Partidul Socialiștilor (25,9%), Partidul Acțiune și Solidaritate (17,5%), Partidul Șor (9,5%) și Partidul Nostru cu 8%.

La întrebarea cum a evoluat situația din țară în ultimul an, 39,5% din totalul respondenților au răspuns „spre rău”, „nu s-a schimbat nimic” - 37,5%, „spre bine - 14%”. Printre lucrurile care îi îngrijorează cel mai mult pe cetățenii Republicii Moldova se numără: COVID-19, lipsa locurilor de muncă, prețurile mari, pensiile mici, salariile mici, medicina, economia țării, corupția, guvernarea, drumurile rele și migrația.

Cea mai mare neîncredere, cetățenii o au în partidele politice (41%), Primărie (24%), Parlament (22,5%), urmate de Guvern, Organizațiile neguvernamentale și Președinția. „În acest an, procentul de încredere directă în capacitățile primăriilor a scăzut din cauza că cetățenii, după problema cu pandemia, au observat că în mare parte primăriile depind de guvernare, depind de Președinție cu toate că suntem o țară parlamentară”, a specificat directorul companiei de consultanță și cercetare politică „Intellect Group”, Ian Lisnevschi.

Eșantionul este constituit din 1213 de persoane din 77 localități, cu o marjă de eroare de cca 3%. Perioada de culegere a datelor: 24 august - 2 septembrie.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.