PAS Youth și Tinerii DA au lansat campania „Hârtie și săpun”

Organizațiile de tineret PAS Youth și Tinerii DA au lansat campania „Hârtie și săpun”, prin care doresc să pună presiune pe Ministerul Educației, Culturii și Cercetării să asigure condiții minime de igienă în fiecare școală, transmite IPN.

Tinerii din cele două organizații de partid își propun să colecteze peste o mie de semnături pentru ca fiecare școală să fie asigurată cu hârtie igienică, săpun, substanțe biodistructive și uscătoare pentru mâini. Ei mai solicită și elaborarea unui regulament sanitar pentru instituțiile de învățământ general după modelul celui pentru instituțiile de educație timpurie.

Eugen Sinchevici, reprezentant al organizației PAS Youth, a făcut referire la un studiu al Agenției Naționale de Sănătate Publică, care spune că una din zece instituții de învățământ nu corespunde normelor sanitare minime, în special în regiuni, unele veceurile se mai află afară. Potrivit unui alt studiu realizat de UNICEF, în doar 74% de instituții există lavoare în cantină și în 24% – lavoare în veceuri. Un chestionar online desfășurat recent de către Platforma Copiilor arată că 70% dintre respondenți sesizează lipsa săpunului la școală, iar 60% au apreciat starea veceurilor cu notă de la 1 la 4, pe o scară de la 0 la 10.

„Această campanie este necesară deoarece problema igienei în Republica Moldova este una gravă. Igiena nu este un moft al nostru, este o obligațiune a Guvernului. Igiena și sănătatea nu are preț. Acest lucru este un minim necesar de asigurat. Resurse financiare s-ar găsi dacă ar fi dorință”, a spus Eugen Sinchevici.

Dinu Plângău, președintele organizației Tinerii DA, a spus că planul respectiv poate fi realizat într-un timp scurt dacă ar exista voință din partea autorităților.

În luna octombrie anul trecut, un grup de părinți a manifestat la Chișinău, cerând condiții igienice decente pentru copii în grădinițe. Ulterior, Consiliul municipal Chișinău a aprobat, prin modificări la bugetul municipal, alocarea a două milioane de lei pentru asigurarea instituțiilor de învățământ cu produse de igienă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE