PAS, PPDA și PDM: Am putea asista la prelungirea stării de urgență pentru a amâna data alegerilor

Democrații, deputații Platformei DA și cei ai PAS nu exclud posibilitatea prelungirii stării de urgență de către coaliția PSRM-Șor pentru a amâna data alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit deputaților celor 3 formațiuni, socialiștii vor merge până în pânzele albe pentru a tergiversa procesul organizării scrutinului anticipat, pasând responsabilitatea crizei economice și pandemice către președintele Sandu și partidul proprezidențial, notează IPN.

Deputații Platformei DA spun că deși există avizul Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului, socialiștii vor insista pe amânarea datei alegerilor anticipate, astfel încât haosul din țară să fie asociat de către cetățeni cu președintele Maia Sandu.

„Socialiștii vor tot lungi termenul până la organizarea anticipatelor, cerând ca organizarea scrutinului să aibă loc în condițiile stabilite de ei, și au pretexte destul de bune: starea de urgență, pandemia. Vor spune că mergem în alegeri abia după ce depășim pericolul pandemiei, astfel ei câștigă timp, se mai pregătesc, încercând să scadă și raitingul oponenților politici”, a spus deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Și democrații se arată convinși că socialiștii nu vor accepta scenariul președintelui Sandu de a declanșa cât mai curând alegerile și vor veni cu inițiative care vor îndepărta data scrutinului.

„Este un război între PAS și PSRM, socialiștii nu vor lăsa lucrurile așa, ar putea să vină inclusiv cu declarații privind uzurparea puterii în stat, acest lucru poate deveni extrem de periculos. Cred că se va încerca prelungirea stării de urgență, invocând situația pandemică dramatică”, a spus deputatul PDM, Alexandru Jizdan.

Deși, anterior, Igor Dodon a anunțat că PSRM nu va susține alocarea banilor pentru organizarea alegerilor anticipate, atât timp cât țara are nevoie de ei pentru procurarea vaccinului, deputații PAS spun că alocarea banilor pentru scrutin nu poate fi împiedicată.

„Alocarea banilor pentru alegeri ține de o hotărâre a Guvernului. Organizarea alegerilor este o cheltuială administrativă, care poate fi acoperită din sursele existente, din fondul de rezervă. Conform Legii finanțelor publice, Guvernul poate realoca anumite surse în limita a 10% față de ceea ce s-a programat în Legea bugetului de stat. Este exclus ca Guvernul să nu aloce bani pentru alegeri, dacă va exista un decret al președintelui”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, alegerile parlamentare anticipate ar costa bugetul de stat 120 de milioane de lei, bani necesari inclusiv pentru procurarea echipamentelor de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2. În bugetul de stat pentru anul 2021 nu sunt prevăzute fonduri pentru organizarea scrutinului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.