PAS, PPDA, PLDM și PL, despre participarea la următoarele alegeri parlamentare

Candidatul pe circumscripții va fi un motor pentru lista națională la următoarele parlamentare. Din acest motiv, viitorul bloc electoral ACUM se va strădui să aibă candidați în toate circumscripțiile uninominale. Forma juridică a blocului prevede colaborarea dintre Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, însă, alte formațiuni politice vor putea să-și înainteze candidați, care vor trece filtrele blocului. Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal intenționează să se alăture blocului ACUM, însă cele două formațiuni nu au luat o decizie finală în acest sens. Declarații în acest sens au fost făcută de reprezentanții PAS, PPDA, PLDM și PL, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, spune că în jurul datei de 30 noiembrie se va încheia procesul de formare a listei electorale a blocului ACUM și a celor care se vor alătura lui. Alexandru Slusari susține că marea majoritate a viitorilor candidați ai PPDA și PAS au trecut deja filtrul de integritate al programului „Parlamentul curat”, realizat de organizații ale societății civile. „În funcție de faptul când vor fi ei gata cu verdictul lor, noi vom trece la a doua etapă – evaluarea meritocrației”, a menționat vicepreședintele PPDA.

Membrul biroului permanent al Partidului Acțiune și Solidaritate, Virgil Pîslariuc, este de părere că nu contează câte partide fac parte din blocul electoral pentru că accentul nu se pune pe cantitatea, dar pe calitatea listei electorale. „Noi nu intrăm aici de dragul partidelor. Acum este un moment crucial în istoria țării noastre. Noi trebuie să transmitem un semnal către toate partidele, către toți actorii politici să conștientizeze gravitatea momentului. Următoarele alegeri nu vor fi, dacă noi acum nu vom câștiga și nu vom întoarce democrația la ea acasă”, spune Virgil Pîslariuc.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, spune că formațiunea pe care o reprezintă este gata să participe la următoarele parlamentare împreună cu blocul ACUM. „Altfel, eu cred că orice vot pierdut va fi în defavoarea noastră. Ideea principală trebuie să fie cum noi să nu permitem acestei clici să rămână la putere, să supraviețuiască. Supraviețuirea lor este, practic, finalul Republicii Moldova în formula pe care noi încă o cunoaștem astăzi”, spune politicianul. Liberal democratul nu crede că ar fi posibilă o eventuală colaborare și cu partidele de stânga pentru a înainta un candidat comun.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, spune că ideea care a fost agreată până acum este că PL și PLDM merg cu listele lor proprii, dar decizia finală trebuie luată în cadrul forumurilor decizionale ale formațiunilor. Potrivit lui, săptămâna viitoare urmează să mai aibă loc o ședință a celor patru partide unde se va cristaliza formula în care vor participa la alegeri.

Anterior, cele patru partide au anunțat că ar putea avea candidați comuni pe circumscripții la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.