PAS: Declaraţia PSRM-Şor privind Curtea Constituțională nu are efect juridic

Deputatul PAS, Sergiu Litivinenco, susţine că declarația PSRM-Şor cu privire la uzurparea puterii de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere la trei membri ai Înaltei Curți nu are efect juridic. La o conferinţă de presă, după ce PAS a părăsit ședința Parlamentului, deputatul a argumentat că legea prescrie clar cum se poate demite un judecător al Curţii Constituționale. „E o declarație în disperare. Curtea Constituțională a aplicat exclusiv Constituţia, prin acel aviz a dat o decizie exclusiv juridică, nu s-a implicat în jocuri politice. Curtea a procedat constituţional corect. Unica soluţie corectă pe care putea să o dea conform prevederilor constituţionale este acel aviz. Ăştia sunt disperați şi recurg la gesturi disperate care au zero efecte juridice”, a spus Sergiu Litivinenco, citat de IPN.

Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că PAS boicotează şedinţa Parlamentului în semn de protest faţă de „încă o iniţiativă toxică, populistă a alianţei
PSRM-Şor, care reprezintă un atac la adresa CC. În opinia sa, este o dovadă în plus că PSRM-Şor nu îşi doresc alegeri anticipate, ci conservarea situaţiei în care se află ţara şi de pe urma căreia au de beneficiat doar exponenţii acestor două forţe politice. „Noi nu participăm la aceste acţiuni care sunt în detrimentul democraţiei, în detrimentul aşteptărilor cetăţenilor. Vom continua să promovăm acele angajamente pe care le-am avut în campanie electorală şi vom face tot posibilul ca cetăţenii să poată merge la vot în cadrul alegerilor anticipate parlamentare şi să scape ţara de un Parlament toxic, care în disperarea lor atacă Curtea Constituțională”, a afirmat Igor Grosu.

Înainte de şedinţa Parlamentului, deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, a anunţat despre inițiativa Partidului Socialiștilor cu privire la adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a unei declarații cu privire la uzurparea puterii de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere celor 3 judecători care au constatat că există circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a scris pe Facebook că, la ședința de astăzi a fracțiunii PSRM, a convenit că nu va contesta decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului, deoarece consideră că alegerile anticipate trebuie să aibă loc în anul curent, dar numai după imunizarea generală a populației.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.