Partidul Șor a depus recurs la CSJ privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală

Reprezentantul Partidului Șor la Comisia Electorală Centrală, Vadim Banaru, a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție, în vederea examinării deciziei de a o exclude pe Marina Tauber, candidata Partidului Șor la funcția de primar al municipiului Bălți, din cursa electorală. Despre aceasta Vadim Banaru a anunțat duminică, 5 decembrie, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Totodată, reprezentantul Partidului Șor la CEC a precizat că, dacă instanța supremă nu va da câștig de cauză Marinei Tauber, partidul se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În opinia lui Vadim Banaru, suspendarea alegerilor locale noi de la Bălți din data de 5 decembrie sunt „abuzive, ilegale, cu încălcarea dreptului la alegeri libere, a dreptului de a alege și de a fi ales”.

Angela Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale, a precizat, duminică, 5 decembrie, în cadrul altui unui briefing de presă, că turul doi al alegerilor locale noi de la Bălți, care urma să se desfășoare duminică, 5 decembrie, a fost suspendat, astfel fiind pusă în aplicare decizia Curții de Apel Bălți, definitivă și executorie, care prevede excluderea din cursa electorală a Marinei Tauber, candidatul Partidului „Șor” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Angela Caraman a precizat că, printr-o decizie a CEC din 1 decembrie, a fost constatată folosirea de către concurentul electoral Marina Tauber, desemnat de către Partidul „Șor”, a fondurilor financiare și materiale nedeclarate, iar în consecință, depășirea plafonului maxim, Marina Tauber fiind la o a doua abatere privind nedeclararea mijloacelor materiale. „Amintesc că printr-o hotărâre a CEC din 20 noiembrie curent, adică până la primul tur de scrutin, a fost această constatare. Hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care s-a constatat utilizarea materialelor nedeclarate de către candidatul pentru funcția de primar, desemnat de către Partidul „Șor”, a devenit irevocabilă, printr-o încheiere a Curții Supreme de Justiție din 29 noiembrie curent. În aceste condiții, am aplicat sancțiunea următoare privind solicitarea anulării înregistrării concurentului electoral Marina Tauber și am transmis materialele către instanța de judecată. La data de 4 decembrie curent, Judecătoria Bălți a adoptat o hotărâre, prin care a admis cererea CEC și a obligat Consiliul de Circumscripție electorală municipal Bălți să emită hotărârea cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral, Marina Tauber. În dimineața acestei zile, Curtea de Apel Bălți a decis să respingă apelurile de către toate părțile implicate în proces împotriva Judecătoriei Bălți și să lase în vigoare hotărârea instanței de fond”, punctat președinta CEC.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.