Partidul „Renaștere”: Inițiativa de a anula Ziua Victoriei va duce la dezbinarea societății

Partidul „Renaștere-Возрождение” condamnă inițiativa Guvernului de a anula Ziua Victoriei și se declară împotriva proiectului de lege care prevede acest lucru, calificându-l drept un pas spre dezbinarea societății. Totodată, membrii partidului invită cetățenii pe 3 iunie la un marș care se va îndrepta spre Parlament, unde vor avea audieri publice pe seama proiectului de lege.

Într-o conferință de presă la IPN, deputatul neafiliat Vasile Bolea, membru al Partidului „Renaștere- Возрождение”, a declarat că nu este de acord cu inițiativa legislativă înregistrată recent cu privire la zilele de sărbătoare și zilele comemorative. Mai exact, deputații din partidul de guvernământ au înregistrat un proiect de lege în vederea modificării Codului Muncii și hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova. Guvernarea vrea să rescrie istoria și să declare ziua de 9 mai, care este Ziua Victoriei în marele război pentru apărarea Patriei, ca zi de conciliere.

Parlamentarul a mai spus că guvernarea merge pe aceeași cărare ca și autoritățile din Ucraina. Vasile Bolea condamnă acțiunile întreprinse pentru a dezbina societatea moldovenească.

Irina Lozovan, membră a Partidului „Renaștere- Возрождение”, a declarat că „moldovenii sunt urmașii victorioșilor”. Moldovenii reprezintă națiunea care, de rând cu alți conaționali, au luptat pentru cer senin și pentru viitor. Autoritățile nu au nici un drept moral să redenumească sărbătoarea. „Noi niciodată nu vom uita de eroismul predecesorilor noștri”, a adăugat ea. „Noi trebuie să păstrăm memoria eroilor celui de-al doilea război mondial”, a spus un alt  reprezentant al formațiunii, Iurie Vitneanschi.

Deputatul Alexandr Suhodolski spune că 9 mai este Ziua Victoriei asupra fascismului și toți sunt obligați să o sărbătorească. Și Alexandr Nesterovschi spune că prin proiectul de lege prezentat are loc distrugerea genofondului moldovenesc. „Mai întâi îi face să uite pe oameni că vorbim limba moldovenească, acum încearcă să distrugă Ziua Victoriei, cred că pe viitor va veni rândul bisericii și a statului”, a spus parlamentarul. Acesta i-a invitat pe oameni sâmbătă, pe 3 iunie, cu drapelul victoriei, fără drapele de partid, să meargă în marș până la Parlament.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.