Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri”, nou pe scena politică

Un nou partid politic apare pe scena politică din Republica Moldova. Este vorba despre Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri”, care își propune să introducă ideologia patriotismului, să promoveze limba rusă și reprezentarea transnistrenilor în Parlamentul Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihail Ahremțev, liderul grupului de inițiativă pentru crearea partidului, a spus că are 36 de ani, este jurnalist. Are experiență de activitate obștească, a promovat limba rusă, a apărat minoritățile etnice din Moldova. Dar a înțeles că, pentru a schimba situația în Republica Moldova, e nevoie de mai mult efort. De aceea a decis să se lanseze în politică.

Potrivit lui Mihail Ahremțev, în ultimii ani, partidele politice din Moldova nu fac decât să deservească interesele oligarhilor, a businessmenilor sau interesele lor proprii, pe care le promovează la toate nivelurile puterii. Partidele își aduc aminte de popor cu o lună înainte de alegeri. După ce alegerile se consumă, uită de promisiuni, păstrându-le pentru următorul scrutin.

Mihail Ahremțev consideră că această situație trebuie schimbată din rădăcină, așa ca cei care vor ajunge la putere să rezolve problemele oamenilor. Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri” își propune să scoată „din hibernare” poporul multinațional al Moldovei și să-l aducă la alegeri. Inclusiv pe transnistreni și găgăuzi, la alegerile parlamentare.

Mihail Ahremțev condamnă „genocidului etnic asupra etniilor din Moldova”, dezaprobă predarea istoriei românilor în școli și promovarea tricolorului românesc. De asemenea, consideră că limba rusă trebuie să fie a doua limbă de stat.

Daria Fedorova, membră a grupului de inițiativă, a remarcat că una din cele mai grave probleme ale țării este corupția. Toți politicienii au spus că vor lupta cu ea, dar nimic nu s-a schimbat. Femeia a mai spus că nu există instituții care ar învăța să fii un politician. Pentru a fi admis la o facultate bună, trebuie să dai mită sau să ai „un cumătru care să te ajute”. Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri” optează pentru mai puțini funcționari publici, să rămână doar specialiștii care își cunosc și își fac bine treaba.

Vadim Barinov, locuitor al orașului Bender, a venit cu un mesaj către locuitorii regiunii transnistrene, spunând că Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri” va deveni vocea transnistrenilor. Prin intermediul partidului, transnistrenii vor obține posibilitatea să influențeze politica moldovenească, totodată să promoveze interesele celor de peste Nistru în Parlamentul Republicii Moldova.

Anastasia Filipașcu, activistă civică, a menționat că în școli se studiază istoria românilor, „românii fiind una din etniile minoritare”, spune ea. Tânăra se întreabă de ce nu se învață istoria altor minorități din țară. Se închid școlile în limba rusă. Se închid grupele la universitate de limba rusă dacă nu se adună suficienți studenți. Nu se traduc legile și alte acte în limba rusă.

Reprezentanții partidului spun că, în următoarea săptămână, vor fi prezentate tezele programului lor politic și persoanele care le vor promova în localități. Ei au precizat că stau într-un sediu arendat din banii personali și au dat asigurări că nu au în spate persoane influente care să acționeze din umbră.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.