Parlamentul urmează să constituie două comisii. Una vizează inflația, iar alta combustibilul

Pe platforma parlamentară va fi constituită o comisie care va examina procesul decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. O altă comisie parlamentară va fi constituită pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi. Cu aceste recomandări a venit Consiliul Suprem de Securitate, care a discutat în ședința de vineri efectele economice și sociale ale creșterii prețurilor și riscurile asupra economiei naționale, transmite IPN.

Șefa statului, Maia Sandu, a declarat într-o conferință de presă că la ședință s-a discutat despre inflația înaltă și creșterea prețurilor, iar aceste preocupări ale cetățenilor sunt pe agenda zilnică. „Mai multe instituții publice au prezentat rapoarte și analize și, respectiv, au fost luate niște decizii. Am cerut clarificări de la sectoare acolo unde există semnale că nu s-a intervenit la timp sau acolo unde monopolurile în continuare există și își realizează această putere dominantă”, a declarat președinta.

CSS recomandă Ministerului Economiei, împreună cu alte instituții responsabile, să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate. O altă sarcină pusă pe seama Guvernului este eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică. La fel, să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială.

Ministerului Economiei i se recomandă să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare.

„Vom continua discuțiile pe aceste subiecte și săptămâna viitoare. Inclusiv săptămâna viitoare vor avea o următoare ședință a Consiliului Suprem de Securitate, la care vom discuta subiectul securității alimentare. Autoritățile statului vor lua în continuare măsurile necesare pentru a proteja cetățenii de șocurile crizelor cu care se confruntă țara noastră și pentru a încuraja dezvoltarea economiei”, a mai spus Maia Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.