Parlamentul României își reiterează sprijinul pentru avansarea integrării europene a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei

Parlamentul României a adoptat o rezoluție privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest. În rezoluția adoptată cu majoritate de voturi în plenul reunit al camerelor legislativului este subliniat sprijinul necondiționat, solid și durabil al tuturor factorilor politici din România pentru susținerea Republicii Moldova, inclusiv în procesul de dezvoltare, consolidare a sistemului său democratic și integrare europeană, transmite IPN.

La fel, este evidențiată necesitatea de a asigura ireversibilitatea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. În document mai este menționat că aderarea la Uniunea Europeană este singura opțiune de natură să asigure Republicii Moldova un viitor democratic și prosper, precum și libertatea, dezvoltarea economică, socială și culturală de care cetățenii acesteia au nevoie, într-un climat de securitate și stabilitate.

Parlamentul de la București susține adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, ținând cont de eforturile și progresele clare și substanțiale înregistrate de cele două state în implementarea recomandărilor Comisiei Europene, precum și angajamentul deplin al Uniunii pentru sprijinirea acestor țări în parcursul lor european.

În Rezoluție, Parlamentul României face apel la continuarea sprijinului european pentru avansarea parcursului european al Georgiei, inclusiv prin acordarea statutului de stat candidat la aderare, precum și încurajează continuarea eforturilor Georgiei pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene. De asemenea, își reafirmă sprijinul ferm pentru avansarea procesului de extindere în Balcanii de Vest, pe baza meritelor candidaților în îndeplinirea angajamentelor asumate.

Parlamentul de la București își reiterează întreaga disponibilitate de a coopera și de a acorda sprijin parlamentelor statelor candidate și potențial candidate pentru avansarea proceselor de aderare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.