Parlamentul European își exprimă întregul sprijin pentru noul Guvern al Moldovei

Parlamentul European își exprimă întregul sprijin pentru noul Guvern al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de reforme în domeniul justiției, are nevoie de depolitizarea instituțiilor statului și de o reformă electorală care să fie conformă recomandărilor internaționale. Declarația a fost făcută de către vicepreședinta Parlamentului European Heidi Hautala, care s-a aflat marți la Chișinău, alături de alți trei europarlamentari, pentru a discuta situația politică din țară, transmite IPN.

Heidi Hautala  a declarat că Parlamentul European salută transferul pașnic de putere din Republica Moldova și consideră că dialogul dintre partide este esențial. Legislativul european sprijină și opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește deciziile Curții Constituționale de la Chișinău.

Heidi Hautala s-a angajat să lucreze cu toți colegii din PE pentru a continua sprijinul acordat Parlamentului Moldovei și dialogului dintre partidele ce-l compun în ceea ce privește reformele de care țara are nevoie. „Suntem conștienți că agenda de reforme este foarte amplă și ne bucurăm să vedem cât de ambițios este noul Guvern al Republicii Moldova, cât de mari sunt ambițiile pentru ca cetățenii Moldovei să se bucure de aceste reforme”, a menționat Heidi Hautala.

Europarlamentarii încurajează la Chișinău dialogul transparent și deschis între guvernare și opoziție. Sprijinul UE se va concretiza pe măsură ce încrederea pe care o arată va fi susținută prin acțiuni ale guvernării care să răspundă aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova. „Sprijinim implementarea reformelor și a elementelor ce țin de acordurile cu UE care vizează viitorul Moldovei și aspirațiile cetățenilor său și vom continua această cooperare și în viitor”, a afirmat Heidi Hautala.

Siegfried Mureșan, deputat PE din partea României, a declarat referitor la pachetul de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro că acești bani sunt la dispoziția Republicii Moldova și, de îndată ce condițiile vor fi îndeplinite, banii vor veni în țară. Potrivit europarlamentarului, dacă Guvernul Maiei Sandu va fi lăsat să-și facă treaba, prima tranșă din suma de 100 de milioane de euro va veni în următoarele luni. „Guvernul anterior nu a fost capabil în trei ani să absoarbă măcar o singură tranșă. Dacă acest Guvern va fi lăsat să-și facă treaba, într-un an de zile cred că va reuși să absoarbă toate cele trei tranșe”, a declarat Siegfried Mureșan.

Delegația PE a avut întrevederi cu premierul Maia Sandu și vicepremierul Andrei Năstase, cu președintele Igor Dodon, ministrul de externe Nicolae Popescu și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. Europarlamentarii au discutat și cu Pavel Filip, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.