Parlamentul a votat indexarea pensiilor de două ori pe an

Inițiativă legislativă care vine să indexeze pensiile de două ori pe an a fost votată de Parlament în prima lectură, în ședința extraordinară din 15 august, transmite IPN.

Potrivit consilierului prezidențial Ion Chicu, proiectul prevede implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor de două ori pe an: la 1 aprilie și 1 octombrie. La 1 aprilie, indexarea se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. La 1 octombrie, indexarea va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 de mii de pensionari mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice. Acesta urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Alexandru Slusari, deputat în Fracțiunea ACUM Platforma DA, a declarat că va veni cu mai multe amendamente de îmbunătățire a proiectului în cea de-a doua lectură. Este vorba despre formula care se va aplica la indexarea graduală a pensiilor pentru cei mai săraci pensionari.

Colegul său de fracțiune, Iurie Reniță, a propus ca votarea proiectului în lectura a doua să aibă loc după 20 octombrie (când se vor desfășura alegerile locale), pentru că inițiativa a făcut parte din programul electoral al mai multor partide și candidați.

Potrivit datelor statistice cu care operează Casa Națională de Asigurări Sociale, la  începutul anului 2019, în Moldova erau înregistrați 701 mii de beneficiari de pensii. Pensia medie este de 1895 de lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 de mii de persoane primesc pensia sub minimul de existență.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.