Parlamentul a numit trei membri noi la CEC

Avocatul Dumitru Pavel, profesorul universitar Dorin Cimil și consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei Electorale Centrale și confirmați în funcții de către Parlament, în ședința din 16 iulie, transmite IPN.

În dezbateri, deputatul PDM Serghei Sîrbu a declarat că în procesul de înaintare a candidaților nu s-a respectat principiul proporționalității majorității și opoziției. Drept răspuns, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a spus că PDM are deja doi membri la CEC. La care, Sergiu Sîrbu, i-a replicat că PDM nu are niciun membru în CEC, întrucât toți candidații, la numire, depun jurământul că nu sunt membri de partid. Acesta i-a îndemnat pe membrii CEC să se supună doar poporului, Constituției și Codului Electoral, nu vreunui lider de partid.

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea consideră că noii membri ai CEC întrunesc condițiile legale și sunt profesioniști.

Întrebați, de către democratul Andrian Candu, despre prioritățile pe care le au, Dorin Cimil a menționat armonizarea legislației electorale la realitățile actuale. Dumitru Pavel a spus că pentru el este prioritară respectarea cadrului legal și a atribuțiilor membrilor CEC, care au menirea ca votul poporului să fie transcris în practică. Maxim Lebedinschi a spus că pentru el, ca membru de echipă a CEC, va conta imaginea instituției și va face totul pentru asigurarea aprecierii cât mai înalte a activității CEC, inclusiv la nivel internațional.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către președintele țării și alți opt membri sunt desemnați de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Cele trei locuri la CEC au devenit vacante după demisiile anunțate de Alina Russu, Rodica Ciubotaru și Iurie Ciocan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.