Parlamentul-90: Lipsă de bun simț și jignire a demnității naționale

Declarațiile grobiene ale premierului Chicu, șeful Guvernului de la Chișinău, în raport cu Guvernul României și a oficialilor Uniunii Europene, sfidează nu numai bunul simț, dar și încalcă sacre valori general-umane, jignește demnitatea națională a cetățenilor Republicii Moldova, aduce grave prejudicii morale și politice pe plan intern și extern statului Republica Moldova. Aprecierile se conțin într-o Declarație semnată de Alexandru Arseni, autorul proiectului Declarației Suveranității, membru al Comisiei de elaborare a proiectului Constituției, în numele unui grup numeros de deputați ai Primului Parlament democratic al Republicii Moldova (legislatura 1990-1994), care a proclamat Independența Republicii Moldova, citată de IPN.

„Recenta replică a premierului Ion Chicu este o insultă nu numai în adresa eurodeputatului român Siegfried Mureșan, dar sfidează și conținutul Raportului Parlamentului European pentru Republica Moldova, care arată eșecurile guvernării socialiste de la Chișinău și avertizează o dată în plus despre neîndeplinirea angajamentelor asumate pentru deblocarea unei noi tranșe din sprijinul financiar european”, se menționează în Declarație.

Potrivit Declarației, premierul dă dovadă de lipsă totală de bun simț și de un gest de-a dreptul scandalos din punct de vedere diplomatic, denigrator și inacceptabil față de România. „Aceste declarații sunt cu atât mai regretabile, cu cât ele vin la numai câteva zile de la încheierea misiunii unei echipe de medici voluntari români care, în plin colaps medical, economic și social, au luptat cot la cot cu medicii din Republica Moldova pentru salvarea de vieți omenești, iar România a acordat un substanțial ajutor absolut dezinteresat cetățenilor de pe malul stâng al Prutului”, a scris Alexandru Arseni

Acesta afirmă că nu este pentru prima dată când premierul Ion Chicu uzează de formulări sarcastice și denigratoare în adresa Uniunii Europene și a oficialilor acesteia. „Fiind încă în funcția de consilier al președintelui Dodon, acesta publica un text insultător și absolut nediplomatic în adresa partenerilor de dezvoltare”, a precizat Alexandru Arseni.

Totodată, grupul de deputați ai Primului Parlament democratic amintesc prim-ministrului Ion Chicu că, în conformitate cu Declarația de Independență a Republicii Moldova din 27 august 1991, Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu statele lumii, inclusiv România și Uniunea Europeană în baza normelor de drept internațional. Dezvoltând aceste valori în preambulul Constituției, se confirmă dorința Chișinăului de a trăi în bună înțelegere cu toate popoarele lumii conform principiilor și normelor unanim recunoscute ale aceluiași drept internațional.

„Exprimăm profundă indignare, condamnăm și ne desolidarizăm de atitudinea iresponsabilă a premierului Chicu. Asemenea declarații sunt incompatibile cu funcția de prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova”, susțin deputații Primului Parlament democratic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.