Parcului Național Orhei nu i se alocă banii prevăzuți în bugetul de stat, declarații

Reprezentanții Instituției publice Parcul Național „Orhei” afirmă că, deși în bugetul de stat pentru anul 2022 pentru activitatea instituției au fost prevăzuți 6,5 milioane de lei, banii așa și nu au fost debursați. Potrivit lor, acest lucru nu s-a întâmplat pentru că Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva” încalcă grosolan prevederile legii. Aceștia fac apel către conducerea țării să intervină. Instituției publice să-i fie asigurată finanțarea în condițiile în care, potrivit legii.

Într-o conferință de presă la IPN, Angela Lazarenco, șefa Secției juridice a Parcului Național „Orhei”, a menționat că instituția publică a fost luată la evidența de stat în anul 2020, fiind fondată prin hotărârea de Parlament din anul 2013. La baza creării Parcului a stat un proiect implementat pe parcursul anilor 2009-2013 și care a costat bugetul de stat mai bine de un milion de dolari.

„Este alarmant faptul că Ministerul Mediului, Agenția „Moldsilva” grosolan încalcă prevederile Legii bugetului de stat pentru anul 2022 și până în data de astăzi, 18 mai 2022, Parcului Național Orhei nu i-a fost alocat niciun bănuț pentru asigurarea funcționării acestuia. Or, autorităților publice care guvernează astăzi Republica Moldova, stat de drept, le este indiferent și ignoră milioane de lei cheltuiți pentru crearea acestui parc. Sunt milioane de lei cheltuiți din bugetul de stat, din bugetul organizațiilor internaționale”, a mai spus Angela Lazarenco.

Ilian Cașu, responsabil de comunicare la Parcul Național „Orhei”, a declarat că pe parcursul ultimilor opt ani s-au întreprins o mulțime de acțiuni pentru crearea unei instituții publice care să administreze zona protejată a pădurilor din parc. „Am creat o echipă care alcătuiește inspectori de protecție, secretari științifici, cercetători științifici, ingineri silvo-tehnici. Avem această instituție publică Parcul Național „Orhei”, avem două consilii de administrare funcționale. Ceea ce reprezentăm noi, instituția publică creată, este conformă atenției, opiniei mondiale cu una din principalele probleme – schimbări climatice”, a notat Ilian Cașu.

Parcul este un tezaur pentru întreaga țară. „Imaginați-vă Parcul Național „Orhei” ca o mașină într-o stare foarte bună. Dar dacă nu turnăm benzină în rezervor, ea pur și simplu nu merge. Să fie foarte clar – în Legea bugetului de stat pentru 2022, regulamentar, s-au aprobat bani pentru funcționarea Parcului Național „Orhei”. De ce instituțiile statului – Ministerul Mediului și „Moldsilva” – nu au alocat încă acești bani parcului? Întrebarea este către aceste instituții”, se remarcat Ilian Cașu.

Secretarul științific al Parcului Național „Orhei”, profesorul Dionisie Boaghe, a menționat că este extrem de importantă componenta de cercetare, aici fiind angajați cei mai buni specialiști din domeniul faunei și florei, specialiști în amenajarea teritorială. Însă pentru toate astea este nevoie de finanțare. „Parcul a fost instituționalizat deja, avem aprobat un buget pentru care oamenii de stat au căzut de acord că este necesar. Și în momentul în care am ajuns să se realizeze această finanțare, nu știu din ce cauză nu este. Ceva nu e bine atunci când banii sunt deja aprobați și ajung în cadrul unui minister care spune că nu are bani”, a mai spus profesorul Dionisie Boaghe.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.