Pandemia agravează inegalitățile profunde cu care se confruntă femeile, secretarul general ONU

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, menționează că pandemia agravează inegalitățile deja profunde cu care se confruntă femeile și fetele, radiind ani de progrese spre egalitatea de gen. Este mai probabil ca femeile să lucreze în sectoarele cele mai afectate de pandemie. Majoritatea lucrătorilor esențiali din prima linie sunt femei – multe dintre grupurile marginalizate rasial și etnic și aflate în partea de jos a scării economice, transmite IPN.

Într-un articol pentru ziua internațională a femeii, oficialul spune că, întrucât lumea marchează Ziua Internațională a Femeii în mijlocul unei pandemii globale, este clar un fapt dezolant: criza COVID-19 are chip de femeie. Femeile sunt cu 24% mai vulnerabile la pierderea locului de muncă și suferă scăderi mai accentuate ale veniturilor. Diferența de remunerare între femei și bărbați, deja ridicată, s-a mărit, inclusiv în sectorul sănătății.

„Îngrijirea neremunerată a crescut dramatic din cauza dispozițiilor de a sta acasă și a închiderii școlilor și instituțiilor de îngrijire a copiilor. Este posibil ca milioane de fete să nu mai revină niciodată la școală. Mamele – în special mamele singure – s-au confruntat cu adversități și anxietate acută. De asemenea, pandemia a declanșat o epidemie paralelă de violență împotriva femeilor din întreaga lume, provocând abuzuri domestice, trafic, exploatare sexuală și căsătorii între copii”, a declarat Antonio Guterres.

Potrivit lui, între timp, chiar dacă femeile reprezintă majoritatea lucrătorilor medicali, un studiu recent a constatat că doar 3,5% din grupurile de lucru pentru COVID-19 au un număr egal de bărbați și femei. În relatarea globală a știrilor despre pandemie, doar una din cinci surse de experți sunt femei. Toată această excludere este în sine o urgență. Lumea are nevoie de un nou impuls pentru a promova conducerea de către femei și participarea egală. Și este clar că o astfel de acțiune va fi un beneficiu pentru toți.

Răspunsul la COVID-19 a evidențiat puterea și eficacitatea conducerii de către femeii. În ultimul an, țările cu femei lider au avut rate de transmitere mai mici și sunt deseori mai bine poziționate pentru recuperare. Organizațiile femeilor au eliminat deficiențe cruciale în furnizarea de servicii și informații critice, în special la nivel de comunitate.

Secretarul general ONU precizează că, în general, atunci când femeile conduc guvernul, vedem investiții mai mari în protecția socială și incursiuni mai mari împotriva sărăciei. Atunci când sunt femei în parlament, țările adoptă politici mai stricte privind schimbările climatice. Atunci când sunt femei la masa tratativelor de pace, acordurile sunt mai durabile.

„Totuși, femeile reprezintă doar un sfert din legiuitorii naționali din întreaga lume, o treime din membrii guvernului local și doar o cincime din miniștrii cabinetelor de miniștri. Pe traiectoria actuală, paritatea de gen nu va fi atinsă în legislaturile naționale înainte de 2063. Atingerea parității în rândul șefilor de guvern ar dura mai mult de un secol. Un viitor mai bun depinde de abordarea acestui dezechilibru de putere. Femeile au dreptul egal de a vorbi cu autoritate cu privire la deciziile care le afectează viața.  Sunt mândru că am atins paritatea de gen în rândul conducerii Organizației Națiunilor Unite”, a notat Antonio Guterres.

În opinia sa, recuperarea din pandemie este șansa de a trasa o cale nouă și egală. Pachetele de sprijin și stimulente trebuie să vizeze în mod specific femeile și fetele, inclusiv prin investiții sporite în infrastructura de îngrijire. Economia formală funcționează doar pentru că este subvenționată de munca de îngrijire neremunerată a femeilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.