Până la sfârșitul anului de „Prima Casă” ar putea beneficia o mie de oameni

Până la finele anului 2018, de programul „Prima Casă” cu toate opțiunile lui ar putea beneficia circa o mie de familii. Aceasta deși până la ora actuală sunt puțin peste 300 de beneficiari. Despre aceasta a anunțat secretarul de stat încadrul Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

Ion Chicu susține că acum sunt acordate câte 20-30 de credite pe săptămână, iar din toamnă secretarul presupune că vor fi acordate mai multe. „Eu cred că până la sfârșitul anului 2018 numărul creditelor alocate în cadrul „Prima Casă” va fi în jur de o mie, ceea ce nu-i puțin”, spune Ion Chicu. Pentru viitor, secretarul de stat consideră că pe an ar putea primi credite în cadrul acestui program circa 5-7 mii de familii.

Ion Chicu a mai declarat că în sectorul bugetar actualmente activează circa 200 de mii de oameni, dintre care mulți nu sunt eligibili având în vedere vârsta sau faptul că au deja o locuință. Din numărul total ar putea beneficia de programul „Prima Casă” aproximativ 20%.

Gabriela Cuneva, expert economic, susține că programul este unul benefic, dar s-ar putea să nu fie suficient pentru că ar putea acoperi un număr mult mai mic de familii decât numărul celor care au nevoie de o locuință. Expertul spune că nu este clar pe ce perioadă va funcționa acest program pentru că nu ar exista un plan concret în ceea ce ține durata.

Marina Curtiș, beneficiară a programului, spune că familia ei nu a avut niciodată o locuință proprie și posibilitatea de a cumpăra un apartament a fost primită cu bucurie. Beneficiara spune că, până acum, în condițiile oferite de băncile din Moldova nu a avut posibilitate să-și cumpere casă pentru că nu avea ce pune în gaj și nici nu dispunea de suma de bani necesară pentru prima rată. „Nu știu care va fi amploarea proiectului în țară, dar pentru familia noastră acesta înseamnă multă bucurie și emoții pozitive”, a spus Marina Curtiș.

Programul „Prima Casă” a fost lansat în luna aprilie. Până la ora actuală au fost acordate peste 300 de credite în cadrul acestui program, ceea ce constituie circa 40% din totalul creditelor ipotecare acordate în Republica Moldova. Cererile pentru „Prima Casă” sunt depuse exclusiv online, prin intermediul unui sistem informațional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.