Până în luna martie 2020, toată populația trebuie să aibă acces la televiziune digitală

Autoritățile preconizează că, până în luna martie a anului 2020, toată populația Republicii Moldova trebuie să aibă acces la televiziune digitală prin eter. Despre aceasta a anunțat Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului, într-o conferință de presă susținută pe 19 septembrie.

„Au fost procurate 9000 de set-top boxuri care vor fi repartizate persoanelor defavorizate și vom mai procura dacă vor exista cereri, astfel încât, până în luna martie, să asigurăm accesul la informații digitale”, a declarat președintele comisiei parlamentare.

Adrian Lebedinschi a mai menționat că persoanele care vor avea acces la televiziunea digitală vor putea urmări 18 programe TV transmise gratuit pe teritoriul Republicii Moldova.

„În acest moment, doar 6 televiziuni folosesc serviciul digital și transmit prin eter. Sperăm că, până la 1 martie 2020, Consiliul Audiovizualului să anunțe concurs pentru celelalte slot-uri rămase libere”, a spus Adrian Lebedinschi

De asemenea, Adrian Lebedinchi a menționat că se așteaptă ca Consiliul Audiovizualului să solicite surselor media difuzarea spoturilor publicitare pregătite în scopul informării cetățenilor despre trecerea la televiziune digitală prin eter.

Deputatul a menționat că este în interesul televiziunilor să treacă la emisia în eter, întrucât ar avea acoperire națională mai mare, ceea ce ar aduce audiență mai mare, implicit ar exista venituri din publicitate.

Republica Moldova a semnat Acordul Conferinței Regionale pentru Radiocomunicaţii (RRC) de la Geneva în 2006, împreună cu alte peste 100 de ţări. În conformitate cu prevederile Acordului, semnatarii se obligau să efectueze tranziția televiziunii terestre analogice la cea digitală până la 17 iunie 2015.

Prima hotărâre în care se concretizează problema tranziției și se pun sarcini ministerelor și altor instituții a fost adoptată de Guvern pe 8 mai 2015 – cu o lună înainte de expirarea termenului asumat pentru efectuarea digitalizării. Hotărârea stabilește, fără nicio explicație, un nou termen pentru încheierea tranziției la televiziunea digitală terestră – 31 decembrie 2017
, termen care nu a fost respectat, fiind ulterior amânat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.