PAD propune ca regiunea transnistreană să fie declarată zonă de ocupaţie militară rusă

Deputatul Mihai Godea, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică (PAD), propune ca regiunea transnistreană să fie declarată zonă de ocupaţie militară rusă. Deputatul a comunicat, la o conferinţă de presă, că propune spre dezbatere un pachet de iniţiative legislative pentru asanarea conflictului transnistrean şi recuperarea demnităţii Republicii Moldova ca stat suveran, independent, unitar, transmite IPN.

„Regiunea de est a Republicii Moldova, care se află sub controlul aşa-numitului regim de la Tiraspol, trebuie declarată zonă de ocupaţie militară rusă. Atât timp cât pe teritoriul nostru naţional se află măcar un soldat rus, o piesă de armament rus, fără acordul Chişinăului, acest act se numeşte în orice parte a lumii act de agresiune. Acordul de încetare a focului este semnat între preşedintele Republicii Moldova şi preşedintele Federaţiei Ruse, ceea ce demonstrează clar, de mai bine de 20 de ani, între cine a avut loc conflictul şi cine a ocupat regiunea de est a Republicii Moldova”, a spus Mihai Godea.

Potrivit deputatului, proprietăţile economice care au aparţinut fostei RSSM, şi prin urmare aparţin Republicii Moldova, sunt bunuri care nu pot fi înstrăinate de către regimul nerecunoscut de la Tiraspol. Această realitate juridică trebuie promovată în plan internaţional, avertizând eventualii amatori de chilipiruri că tranzacţiile de cumpărare a proprietăţilor din regiunea transnistriană nu sunt legale şi nu vor fi recunoscute internaţional, a spus deputatul.

Negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean trebuie purtate doar cu administraţia de la Kremlin, nu şi cu Tiraspol, susţine parlamentarul. „Nu este normal ca la masa de dialog partea rusă să beneficieze de două voci cu un singur stăpân”, a subliniat deputatul.

Mihai Godea mai propune amendarea legislaţiei, astfel încât să fie sancţionate dur acţiunile de promovare a separatismului şi de încurajare a acţiunilor anticonstituţionale. De asemenea, Godea propune ca raioanele aflate sub ocupaţie să beneficieze de reprezentare în dreapta Nistrului.

Deputatul propune ca structurile de stat, Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul Afacerilor Interne, să documenteze în comun şi să intenteze un dosar al crimelor comise de separatişti şi militarii ruşi împotriva cetăţenilor Republicii Moldova. Cazurile urmează a fi expediate în instanţă, iar cei condamnaţi să fie daţi în urmărire generală.

Mihai Godea mai spune că trebuie impuse punctele de control pe linia administrativă, stabilită prin acordul de încetare a focului din 1992.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.