PACE cere Curții de Apel să oblige CEC să deschidă 220 de secții de vot în diasporă

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) cere Curții de Apel să anuleze hotărârea „motivată politic” a Comisiei Electorale Centrale de a deschide 146 de secţii de votare peste hotare. Formaţiunea mai solicită instanţei să oblige Comisia să constituie în străinătate 220 secţii de votare, care să fie amplasate prioritar în regiuni în care numărul de cetăţeni moldoveni e mare, transmite IPN.

În cadrul unei conferinţe de presă, susținută în faţa Curții de Apel Chişinău, secretarul general al partidului, Nadejda Tatarciuc, a declarat că solicitarea e argumentată de faptul că
la stabilirea numărului secţiilor de votare pentru cetăţenii moldoveni din străinătate CEC a ignorat realităţile din ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2020. La fel, a ignorat şi recomandările Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene care a propus un număr de 191 de secţii de votare peste hotare.

Potrivit PACE, analiza procesului de vot în străinătate a alegerilor prezidenţiale a arătat că în mai multe secţii s-au format cozi, iar cetăţenii au fost nevoiţi să aştepte 4-5 ore ca să voteze. În turul al doilea al scrutinului, în 11 de secţii de votare buletinele s-au epuizat. „Mai mult, CEC s-a lăsat condusă de motive politice, în interesul BECS, când a decis deschiderea în diasporă a 139 secţii de vot, număr supliment apoi cu 7”, a spus Nadejda Tatarciuc.

PACE atrage atenţia c,ă deşi MAEIE a recomandat a deschide 191 secţii de vot, şi acest număr este insuficient.
Un argument e şi faptul că s-au înregistrat pentru alegerile din 11 iulie cu 67% mai mulţi oameni ca la scrutinul precedent. „O altă constatare e că e nevoie de mai multe secţii de votare în regiunile în care sunt comunităţi mari ale moldovenilor”, a mai spus secretarul partidului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.