Organizația „Dreptul la Dreptate” cere pedepsirea autorilor dosarului „Zabolotnîi”

Organizația pentru drepturile omului „Dreptul la Dreptate” consideră că toți „complicii lui Plahotniuc  ”, care au fabricat dosarul politic împotriva „Grupului Zabolotnîi”, trebuie să fie trași la răspundere.

Într-o conferință de presă la IPN, Pavel Grigorciuc, președintele Organizației „Dreptul la Dreptate”, a prezentat o înregistrare video care, potrivit lui, arată că „un așa-zis martor” în dosar este dat în urmărire internațională de către Interpol pentru dublu omor în Cehia și pentru alte infracțiuni în Polonia. Potrivit lui Pavel Grigorciuc, acesta a îndeplinit funcții de agent în „grupul Adamovici”. Această persoană, spune el, e unul dintre cei care au înscenat pregătirea „așa-zisei tentative de omor asupra lui Vladimir Plahotniuc, dar care mai apoi au devenit martori în dosar”.

Pavel Grigorciuc spune că înregistrarea video a fost făcută la finele anului 2019, când Vladimir Plahotniuc deja nu era în țară. Persoana din imagini i se adresează acestuia, chiar dacă nu menționează numele său, e clar cui i se adresează. Acesta spune că ex-liderul PDM îi este dator, pentru că a participat la fabricarea dosarului împotriva „Grupului Valeriu Zabolotnîi”.

Bărbatul din video mai vorbește despre faptul că de el s-au folosit procurorii și polițiștii. El spune că Valeriu Zabolotnîi este absolut nevinovat și că în fabricarea dosarului ar fi implicat ex-șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Vladimir Maiduc, colonel de poliție în rezervă, spune că a plecat din MAI pentru că nu era de acord cu ceea ce se întâmplă, inclusiv cu acțiunile lui Gheorghe Cavcaliuc. Spune că a numărat circa 60 de oameni care au avut de suferit din diferite combinații din cauza lui Gheorghe Cavcaliuc. Potrivit lui, sunt mai multe dosare fabricate, pentru care stau la pușcărie oameni nevinovați, iar cei vinovați lucrează în continuare în organele de drept. Colonelul menționează că ar vrea să fie ales un procuror căruia să-i prezinte toată informația pe care o are și Gheorghe Cavcaliuc cu complicii săi să fie tras la răspundere.

Acesta s-a adresat către Ana Revenco, ministru al afacerilor interne, ca să dea indicații de pornire a unei anchete de serviciu cu privire la oferirea lui Gheorghe Cavcaliuc a gradului de colonel, deoarece, consideră el, timp de 10 ani nu poți ajunge de la locotenent la colonel în niciun fel.

Membrii organizației așteaptă ca organele de drept, Procuratura și CSM, să pună întrebări procurorilor care au fabricat dosarul penal împotriva „Grupului Valeriu Zabolotnîi”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.