Orășeul European a fost deschis și așteaptă vizitatorii în parcul central

Ziua Europei este marcată la Chișinău, sâmbătă și duminică, printr-un șir de evenimente cultural- artistice și culinare. Tradițional, în fiecare an, în centrul capitalei, la inițiativa Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, este amenajat Orășelul European. Și în acest an, ambasadele statelor UE au instalat corturi unde vizitatorii pot face cunoștință cu tradițiile, cultura, bucătăria, muzica și proiectele țărilor europene în Moldova. Instituțiile publice din țară, de asemenea, au instalat corturi în care vizitatorii pot face cunoștință cu activitatea lor, transmite IPN.

În deschiderea evenimentului, șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a spus că acesta este organizat pentru a cunoaște mai îndeaproape ce este Europa, care sunt valorile europene și perspectivele cooperării Republicii Moldova cu UE. Peter Michalko a menționat că anul 2019 este unul plin de aniversări. Este vorba de zece ani de când Moldova este membră a Parteneriatului Estic (PaE) și cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere, care îl cuprinde și pe cel ce Comerț Liber.

Potrivit lui Peter Michalko, în acești ani au fost efectuate importante reforme economice, care au determinat creșterea exporturilor din Moldova spre piața europeană. Ambasadorul a mai spus că datorită Acordului de Liber Schimb au fost create mai mult de 15 mii de locuri de muncă, iar până la sfârșitul anului viitor în bugetul statului vor veni mai mult de șapte miliarde de lei. „Perspectivele sunt foarte bune și vrem să continuăm să vedem acest progres. Vrem în același timp să vedem progres și în alte domenii importante precum justiția, întărirea standardele democratice, lupta împotriva corupției”, a spus șeful Delegației UE.

Prezent la deschiderea Orășelului European, premierul Pavel Filip a menționat că în Republica Moldova „prea mulți ani valorile europene au fost reduse la stegulețe, pe care unii politicieni le fluturau”. Premierul a spus că „mai întâi mesajele europene au fost folosite pentru a-i da jos pe unii, apoi împotriva altora”, iar acum, crede Pavel Filip „a venit timpul să înțelegem și să ne gândim la Europa nu împotriva cuiva, dar la Europa pentru oameni”. Europa este pentru oameni, este un model de dezvoltare.

După ceremonia de deschidere, oficialii, împreună cu ambasadorii europeni, au efectuat un tur al Orășelului European. În parcul central a fost instalată și o scenă în care vor urca diverse colective artistice din țară. Către ora 19.00, în Scuarul Catedralei va avea loc și un concert susținut de Moldovan National Youth Orchestra și corului La La Play.

  • pavel filip despre ziua europei.mp3
  •     0
  • peter michalko despre progresele europene ale moldovei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.