Orășelul European va fi organizat la Chișinău pe 9 mai și la Bălți pe 19 mai

Ziua Europei va fi marcată în acest an în Republica Moldova cu genericul: „Libertate, pace, prosperitate – Europa ești tu!”. În capitală, Orășelul European este organizat pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. 18 state membre ale Uniunii Europene s-au pregătit să împărtășească cu vizitatorii tradițiile lor culturale și culinare. Cetățenii din țară, în special cei din regiunea de nord, vor putea să viziteze Orășelul European în inima orașului Bălți, organizat cu prilejul Zilei Europei pe 19 mai, transmite IPN.

„Prieteni, Ziua Europei este despre și pentru oameni! Ziua Europei este despre tine. Este ziua în care marcăm valorile care ne unesc. Este ziua în care ne reamintim că solidaritate ne face mai puternici. Pentru Republica Moldova este ziua în care celebrăm aspirațiile europene ale țării și ale poporului său”, menționează ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Activitățile dedicate Zilei Europei 2024 vor avea loc pe tot parcursul lunii mai și vor evidenția valorile și cultura Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele membre în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

În Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, vizitatorii vor putea cunoaște informații despre activitățile derulate în cadrul celor 30 de proiecte finanțate de Uniunea Europeană care oferă asistență în varii domenii, precum dezvoltare rurală, economică, socială. Seara, publicul este așteptat la un concert de excepție susținut, în premieră, de ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks, alături de Cristofor Aldea-Teodorovici & Orchestra, LUPII lui Calancea, Kalush Orchestra din Ucraina, câștigătorii Eurovision, ediția 2022 și alții.

Și la Bălți, pe 19 mai, va fi amenajat Orășelul European, iar seara evenimentul va culmina cu un concert remarcabil susținut de Satoshi.

Orășelul European va găzdui, de asemenea, o serie de activități culturale și interactive pentru toate vârstele: copii, tineri și adulți. Și seniorii – bunicii și bunicile – vor putea să se bucure de dansuri, activități sportive, lecții de nutriție și de sănătate.

Evenimente dedicate Zilei Europei 2024 vor fi organizate și la Cahul, Ungheni, precum și în alte localități, în cooperare cu proiectele finanțate de UE, autoritățile publice locale, rețeaua de Eurocluburi și Centrele de Informare Europeană din întreaga țară.

Totodată, Festivalul de Film și Cultură Europeană va avea loc în mai multe localități ale Republicii Moldova în perioada 1-31 mai. Intrarea este gratuită pentru toți cei care doresc să descopere filmele, dansurile, expozițiile și muzica europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.