Opinii contradictorii privind campania electorală

În timp ce unii analişti consideră că vom avea o campanie electorală foarte fierbinte, alţii sunt de părere că va fi una lâncedă şi fără surprize. Astfel de opinii au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica”, la postul de televiziune TV7, transmite IPN.

Analistul politic Vitalie Andrievshi susţine că actuala campanie electorală se va deosebi de cele anterioare. „În actuala campanie electorală avem mulţi oameni noi, din cei vechi, care candidează de la declararea independenţei, este doar Mihai Ghimpu şi Vladimir Voronin. O altă particularitate ţine de utilizarea banilor din exterior şi investirea într-o anumită persoană. De exemplu, Renato Usatîi. Este o persoană fără idei şi fără echipă, dar cu mulţi bani. În cazul dat există o intrigă. Totodată, în această campanie sunt două proiecte geopolitice puternice: integrarea europeană sau Uniunea Vamală. Din aceste considerente, părerea mea este că actualele alegeri vor fi altfel, total diferite de ceea ce am avut până acum”, a remarcat Andrievschi.

Pe de altă parte, şeful biroului „ITAR-TASS” în Moldova, Valeri Demideţchi, crede că în această campanie nu vom avea mari surprize. „Am impresia că parcă nici nu suntem în campanie electorală. Totul se face nu ştiu cum în grabă. Se creează impresia că principalii actori din această campanie cunosc deja rezultatele scrutinului. Unii vor fi pe dreapta, alţii pe stânga, se va face o coaliţie şi alegătorii nu vor avea nicio surpriză”, a spus Valeri Demideţchi.

Un alt analist politic, Nicolae Chirtoacă, preşedinte partidul „Puterea Poporului”, consideră că actuală campanie electorală va fi marcată de declaraţii false şi populism. „Scopurile celor ce merg în această campanie electorală sunt unele, iar declaraţiile sunt altfel, populismul constituie principal unealtă. Cred că în acest scrutin lupta principal se va între partidele oligarhice. Se fac presiuni enorme asupra unor actori politici care vor participa în campania electorală. Noi avem partide oligarhice care duc o luptă crâncenă. Au fost acaparate toate resursele administrative. Totodată, pentru prima dată, banii de peste hotare participă intens în această campanie, cum ar fi în cazurile lui Igor Dodon şi Renato Usatâi”, a declarat Chirtoacă.

Jurnalistul Dmitri Ciubaşenco şi-a exprimat îngrijorările legate de corectitudinea desfăşurării campaniei electorale. „În aceste alegeri eu nu aştept minuni din partea cuiva. Personal am formulat patru puncte şi care partid le va avea incluse în programul său electoral, pentru acela voi vota. Consider că Moldova ar trebui să ia o pauză pentru câţiva ani, să nu mergem nici cu unii, nici cu alţii, dar să ne rezolvăm problemele interne”, a conchis jurnalistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.