ONU Moldova a anunțat câștigătorii Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2023

La data de 8 decembrie, în preajma Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Organizația Națiunilor Unite în Moldova și partenerii săi au anunțat câștigătorii celei de-a 17-a ediții a competiției ”Premiile ONU pentru Drepturile Omului” pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova din perioada 2022 – 2023.Promovarea și apărarea drepturilor omului este una dintre prioritățile Națiunilor Unite în Moldova. Începând cu anul 2004, Echipa de Țară ONU în Moldova a premiat anual cele mai proeminente acțiuni de promovare și protejare a drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului, cu excepția anului 2020 care a fost marcat de o urgență în sănătate publică, cauzată de pandemia COVID-19 și anului 2022, când toate eforturile s-au concentrat pe sprijinirea răspunsului refugiaților.

Anul acesta, marcăm 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Timp de 75 de ani, scopul principal al Declarației a fost să apere egalitatea, libertățile fundamentale ale omului și justiția. Astăzi, Organizația Națiunilor Unite din Moldova este mândră să recunoască public importanța și impactul activității apărătorilor drepturilor omului, organizațiilor societății civile și societății civile din Moldova în cadrul competiției sale anuale pentru drepturile omului. Cu această ocazie, fac apel la toată lumea să pună drepturile omului în centrul oricărei acțiuni și să le aplice în orice moment, oriunde.” a subliniat Simon Springett, coordonator rezident al ONU Moldova.
Concursul ONU pentru Drepturile Omului din 2023 are trei categorii de premii ai căror câștigători sunt:

1) Premiul general pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel național și/sau local în perioada ianuarie 2022 - 6 noiembrie 2023 - A. O Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (A.O.CNPAC) și Angela Frolov, activistă lesbiană deschisă.

2) Premiul special pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului în sprijinirea răspunsului refugiaților în perioada februarie 2022 – 6 noiembrie 2023 – Asociația Tinerilor cu Diabet DIA.

3) Premiul special pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului pentru implicarea activă în promovarea participării tinerilor în perioada ianuarie 2022 – 6 noiembrie 2023 – Fondul pentru Tineri Bălți și Sîngerei/A.O Caroma-Nord.

”Îmi face plăcere să remarc faptul că eu vin din domeniul societății civile unde am luptat și în continuare lupt deja în actuala funcție pentru asigurarea și respectarea drepturilor omului. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, având în vedere crizele cu care țara se confruntă care cu siguranță lasă urme. Îndemn reprezentanții organizațiilor societății civile, apărătorii și activiștii pentru drepturilor omului să continue eforturile sale pentru asigurarea respectării drepturilor omului pentru fiecare femeie, bărbat și copil din țară.” a menționat Alexie Buzu, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova.
Concursul anual „Premiile ONU pentru Drepturile Omului” este o competiție publică, transparentă și imparțială la care poate participa orice persoană fizică sau entitate prin auto-nominalizare sau făcând o nominalizare în conformitate cu categoriile de premii anunțate și cu regulamentul competiției.

Candidații pentru Premiile ONU pentru Drepturile Omului 2023 au fost evaluați de o comisie independentă de selecție a premianților conform următoarelor criterii:

• Impactul asupra drepturilor omului;

• Inovație și creativitate;

• Dedicație și angajament;

• Curajul în abordarea subiectelor sau problemelor dificile;

• Comunicare și vizibilitate;

• Profesionalism și respectarea celor mai înalte standarde de etică.

”Suntem recunoscători pentru aprecierea organizației noastre în calitate de militant pentru drepturile omului. Pentru noi acesta nu este doar un premiu, dar este o confirmare al angajamentului, atât al nostru, cât și al Organizației Națiunilor Unite, de a promova drepturile omului. Acest premiu ne oferă și o motivație de a continua să ne realizăm misiunea noastră și în viitor", a menționat Daniela Sîmboteanu, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, câștigătoarea premiului general pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel național și/sau local.
Comisia de selecție a premianților din acest an a inclus patru membri, reprezentanți ai: Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, Ambasadei Marii Britanii în Moldova, Biroului Avocatului Poporului și Centrului Național de Media pentru Tineret.

Gala Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2023 a fost organizată cu sprijinul Oficiului Coordonatorului Rezident și a opt agenții ONU: OHCHR, UNFPA, UNDP, UNICEF, UN Women, UNAIDS, UNHCR și WHO.


*** 

Înregistrarea video a Galei o puteți găsi aici.

Comunicatele de presă în limbile engleză și rusă le puteți accesa pe pagina web a ONU Moldova – moldova.un.org

Fotografii de la eveniment pot fi gasite pe pagina de Facebook a ONU Moldova - @ONUMoldova


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.