ONG-urile de media sunt îngrijorate de practicile abuzive de intimidare a jurnaliștilor

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu practicile abuzive de intimidare a jurnaliștilor de către angajații Poliției. Declarația vine după ce, potrivit portalului NewsMaker, după publicarea unui articol despre existența unui dosar penal intentat în privința a doi polițiști, redacția a fost acționată în judecată de către protagoniștii articolului. De asemenea, cele două persoane vizate în material s-au adresat cu plângeri la Poliție, solicitând ca jurnalista Alexandra Batanova (autoarea articolului) să fie trasă la răspundere contravențională pentru calomnie, transmite IPN.

Despre existența plângerilor, redacția NewsMaker a aflat de la șeful Sectorului de poliție nr. 1, Nicolae Cornescu, care, contrar normelor procedurale ale Codului Contravențional, s-a prezentat în persoană la sediul instituției mass-media și, negăsind-o pe Alexandra Batanova la fața locului, a lăsat numărul de telefon pentru a fi contactat.

ONG-urile de media spun că, potrivit legii, autoritatea competentă să soluționeze cauza contravențională era obligată să citeze în scris jurnalista pentru a se prezenta la sediul poliției, informând-o inclusiv despre dreptul de a fi audiată în prezența unui apărător. Apariția șefului Sectorului de poliție nr. 1 la sediul instituției este contrară legii și nu poate fi interpretată decât drept o încercare de intimidare a jurnaliștilor. ONG-urile solicită polițistului Nicolae Cornescu, în cadrul soluționării cauzei contravenționale, să se conducă în exclusivitate de prevederile legale.

Organizațiile neguvernamentale solicită Ministerului Afacerilor Interne să ia act de acțiunile contrare legii ale șefului Sectorului de poliție nr. 1 și să comunice public măsurile întreprinse în raport cu Nicolae Cornescu. Totodată, îndeamnă organele de drept să se conducă în exclusivitate de prevederile legii, să renunțe la practicile abuzive și ilegale de intimidare a jurnaliștilor.

Declarația a fost semnată de: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info”, RISE Moldova și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.