ONG-urile de media cer retragerea unei inițiative legislative a Găgăuziei ce vizează presa online

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă cu vehemență tentativele Comitetului Executiv al unității teritoriale autonome Găgăuzia de a împiedica activitatea profesională a jurnaliștilor prin instituirea unor mecanisme arbitrare și abuzive de condiționare a activității presei online printr-o aprobare din partea autorităților găgăuze. Într-o declarație, ONG-urile cer retragerea neîntârziată a inițiativei legislative ce contravine flagrant Constituției Republicii Moldova și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, transmite IPN.

Săptămâna trecută au avut loc consultări publice – anunțate cu o zi înainte de ședința propriu-zisă – la care au participat, în principal, membrii Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia, dar și unii membri ai Comitetul Executiv de la Comrat. Inițiativa legislativă a fost aprobată de organul executiv al UTAG la 4 ianuarie și presupune o serie de intervenții pe mecanismele de funcționare a furnizorului public de servicii media audiovizuale Gagauziya Radio Televizionu (GRT), precum și crearea unui mecanism de autorizare a presei online din Găgăuzia.

Organizațiile semnatare subliniază că instituirea unor condiționalități, precum obținerea unui act permisiv (Izin) din partea autorităților UTAG, pentru ca mass-media online să poată furniza informații publicului constituie o încălcare a dreptului constituțional la libera exprimare. Prevederile proiectului de lege elaborat de organul executiv al Găgăuziei depășesc obiectul de reglementare al Legii UTAG a audiovizualului și contravin legislației statului – Constituția, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea comunicațiilor electronice, Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, precum și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

ONG-urile de media recunosc necesitatea ajustării Legii UTAG a audiovizualului – act normativ ce nu satisface exigențele Directivei 2010/13/UE a Serviciilor Mass-media Audiovizuale – la cerințele stabilite în legislația națională, dar și la standardele internaționale. În același timp, subliniază că intervențiile pe mecanismele ce vizează activitatea GRT, propuse de Comitetul Executiv, sunt irelevante demersului de a îmbunătăți calitatea legii locale. Reducerea cotei de difuzare a conținutului în limba găgăuză, investirea directorului tehnic/financiar cu atribuția de administrare a GRT sau reducerea numărului membrilor Consiliului de Supraveghere pe motiv că „este complicat să aduni atâția oameni în același loc” nu constituie modificări pertinente de a duce la îmbunătățirea reglementărilor locale.

ONG-urile semnatare condamnă tentativele autorităților din UTAG de a submina libertatea presei, reamintind că acesta nu este singurul derapaj de acest fel. Cerem autorităților UTAG să retragă neîntârziat inițiativa legislativă ce contravine flagrant Constituției Republicii Moldova și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Semnatarii declarației sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul „Acces-info”, Asociația Presei Electronice, Asociația Presei Independente, RISE Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Media Guard și Comitetul pentru Libertatea Presei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.