ONG-urile de media: Casa Presei trebuie redată comunității jurnalistice

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media solicită Guvernului Republicii Moldova să păstreze destinația tradițională a complexului „Casa Presei” din Chișinău și să nu admită majorarea tarifelor pentru închirierea spațiilor în această clădire de către redacțiile instituțiilor mass-media. Într-o declarație emisă, ONG-urile de media menționează că Executivul preconizează reorganizarea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului care va presupune inclusiv trecerea în gestiunea acestei Direcții a complexului „Casa Presei”. Unii editori și jurnaliști au estimat că, după reorganizare, tarifele pentru chirie în această clădire vor crește din nou, iar complexul propriu-zis ar putea fi expus privatizării, transmite IPN.

Organizațiile semnatare solicită Guvernului să garanteze, în procesul eventualei reorganizări, păstrarea destinației tradiționale a complexului „Casa Presei” și anume pentru sediile redacțiilor instituțiilor mass-media. Totodată, solicită să nu fie admisă privatizarea „Casei Presei” și nici majorarea tarifelor pentru închirierea spațiilor de către redacții. Semnatarii declarației reamintesc faptul că Parlamentul și-a asumat angajamentul de îmbunătățire a condițiilor de activitate a mass-mediei, iar în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media au fost elaborate propuneri legislative de oferire a unor facilități pentru dezvoltarea presei, inclusiv tarife diminuate pentru locațiunea spațiilor în clădirile proprietate publică.

„Din anii '70 ai secolului trecut, „Casa Presei” a avut o destinație specială pentru instituțiile de presă scrisă, oferind spații pentru redacțiile ziarelor, revistelor, agenției informaționale de stat „Moldpres”, pentru Uniunea Jurnaliștilor, alte subdiviziuni și structuri aferente muncii jurnalistice. Existența acestei clădiri a simbolizat, de-a lungul anilor, importanța profesiei de jurnalist în Republica Moldova. Din păcate, în ultimele decenii, destinația tradițională de „casă a presei” a fost schimbată, iar administrațiile de până acum ale acestei întreprinderi de stat au exploatat clădirea doar în scopuri comerciale. Astfel, mai multe redacții au fost nevoite să-și caute sedii în alte clădiri din cauza condițiilor nesatisfăcătoare și a tarifelor exagerate”, se menționează în declarația emisă.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media consideră necesară inițierea unor discuții publice în scopul identificării soluțiilor legale pentru „a reda” complexul „Casa Presei” comunității jurnalistice din Republica Moldova pentru desfășurarea activităților editoriale specifice, profesionalizarea jurnaliștilor și dezvoltarea de noi proiecte media în interesul public.

Semnatarii declarației sunt: Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială, Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei și Centrul „Acces-info”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.