ONG-uri media condamnă încercările liderului PL de a exercita presiune asupra presei

Mai multe organizaţii obşteşti de media din Republica Moldova au emis o declaraţie publică, condamnând poziţia preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a cerut introducerea pedepsei penale pentru jurnalişti, transmite IPN.

După şedinţa Parlamentului din 4 aprilie, liderul PL a acuzat un post de televiziune de calomnie şi luptă împotriva partidului pe care îl conduce. Mihai Ghimpu a învinuit jurnaliştii de lipsă de echidistanţă şi a spus că va cere reintroducerea pedepsei penale pentru „depăşirea limitelor de către presă”. Societatea civilă din domeniul mass-media califică declaraţiile oficialului ca fiind inadmisibile într-un stat de drept, o tentativă de intimidare şi exercitare de presiune asupra jurnaliştilor, fapt ce poate duce la îngrădirea libertăţii de exprimare în Republica Moldova.

Organizaţiile semnatare consideră că prin aceste declaraţii liderul liberal induce presei şi societăţii ideea că unul dintre partidele politice trebuie să se afle în afara criticii, fiind intangibil – ceea ce reprezintă o abordare de tip sovietic a relaţiei presă – putere. Organizaţiile mass-media constată, de asemenea, că declaraţiile deputatului Mihai Ghimpu vin în contradicţie cu prevederile Legii cu privire la libertatea de exprimare, dar şi cu iniţiativa legislativă a PL privind pedepsirea penală a persoanelor vinovate de persecutarea jurnaliştilor, împiedicarea difuzării informaţiilor şi cenzură, recent adoptată în a 2-a lectură de Parlament.

Declaraţia este semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul „Acces-Info”, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova , Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Asociaţia Presei Electronice – APEL.

La începutul anului curent, preşedintele PL a lansat acuzaţii similare, declarând că jurnaliştii sunt „cumpăraţi şi răscumpăraţi”, iar acest fapt a trezit indignarea presei şi a organizaţiilor neguvernamentale, care i-au cerut lui Mihai Ghimpu să-şi prezinte scuzele de rigoare în mod public pentru atacurile împotriva mass-media.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.