Ombudsmanul solicită claritate referitor la purtarea măștilor de către copii

Avocatul poporului pentru drepturile copilului solicită claritate în privința vârstei minime rezonabile de la care copiii urmează să poarte măști de protecție în spațiile publice închise. Ombudsmanul Maia Bănărescu menționează într-un demers adresat premierului Ion Chicu că prevederile hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, prin care a fost dispusă purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spațiile publice închise, sunt neclare și ușor interpretabile în cazul copiilor, transmite IPN.

Maia Bănărescu atrage atenția asupra faptului că un bebeluș sau un copil de 2-7 ani nu poate să răspundă cerinței de purtare a măștilor în mod egal cu un minor de 15 sau 18 ani. De aceea, în opinia avocatului poporului pentru drepturile copilului, aplicabilitatea acestei cerințe este disproporțională raportată la categoriile de vârstă ale copiilor până la împlinirea majoratului. 

Maia Bănărescu e de părere că măsura de protecție privind purtarea măștilor în spații publice închise poartă un caracter prea general și interpretativ. Și acest fapt permite abuzuri atât din partea organelor de control, cât și a agenților economici care prestează anumite servicii și sunt responsabili de asigurarea măsurilor de protecție în spațiile publice închise.

Fără a pune la îndoială necesitatea purtării măștilor de protecție în spații publice închise, ombudsmanului copilului pledează pentru stabilirea unor condiții clare și specifice atunci când cerința în cauză se referă la minori. Maia Bănărescu consideră că este necesar să fie stabilită o vârstă minimă rezonabilă pentru care copiii urmează să poarte măști de protecție, fără a fi afectați de aceasta, precum și oportunitatea purtării măștilor de protecție de către copiii cu dizabilități.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE