Ombudsman: Persoanelor care se tratează la domiciliu de COVID-19 li se încalcă drepturile

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, consideră că bolnavii de COVID-19 care se tratează la domiciliu nu beneficiază de asistența necesară din partea autorităților de resort ceea ce implică riscuri de încălcare a drepturilor la viață și sănătate. Acesta recomandă Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să emită cât mai urgent un document destinat medicilor de familie pentru standardizarea tratamentului la domiciliu pentru persoanele bolnave de COVID-19 cu diferite forme, transmite IPN.

Într-un c
omunicat de presă, Mihail Cotorobai declară că problema a intrat în vizorul lui, în urma adresărilor frecvente către Ombudsman, pe rețelele de socializare, în presă, unde persoanele își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că tratamentul la domiciliu, inclusiv post-COVID-19, deși costisitor, nu este acoperit din contul asigurărilor medicale obligatorii. De asemenea, se semnalează existența unui deficit acut de medicamente necesare în farmaciile din țară pentru tratarea la domiciliu și că prețurile sunt majorate artificial.

„Acest lucru se întâmplă în condițiile în care numărul paturilor spitalicești disponibile la nivel național scade în mod dramatic, fiind în creștere numărul pacienților cu forme medii și chiar medii-grave ale bolii care se tratează la domiciliu. În plus, atât medici de familie, cât și pacienții sunt îngrijorați în legătură cu lipsa clarității privind tactica tratamentului la domiciliu a pacienților în stări medii sau medii-grave. Nu există anumite linii directori,i protocoale sau recomandări unificate, medicii de familie propun diferite scheme, care se contrazic între ele, ceea ce provoacă neîncredere și neliniște în rândul pacienților”, se arată în comunicat.

Avocatului Poporului spune că din cauza abordării haotice a tratamentului la domiciliu, multe persoane infectate apelează la scheme de tratament de pe rețele de socializare sau din alte surse incerte. Astfel, în opinia lui, este încălcat dreptul pacientului la informare corectă, calitate și siguranță în sănătate. Mihail Cotorobai subliniază că legea garantează dreptul la ocrotirea sănătății și impune autorităților publice misiunea de a reglementa principalele domenii și aspecte ale realizării acestui drept. Totodată, punctează acesta, OMS stipulează obligația statului de a asigura ca serviciile de sănătate să fie disponibile, accesibile, acceptabile și calitative.

Ombudsmanul solicită elaborarea unui algoritm care ar oferi accesul echitabil la investigațiile de laborator și imagistice persoanelor cu COVID-19 aflate în tratament la domiciliu, pentru a le fi indicat un tratament calitativ, conform necesităților de sănătate. Mihail Cotorobai mai propune includerea medicamentelor indicate în tratamentul la domiciliu a diferitor forme ale infecției, precum și a celor necesare pentru reabilitarea post-COVID în Lista medicamentelor compensate. În document, se mai recomandă MSMPS ca, în comun cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, să asigure accesul populației la medicamentele necesare și să realizeze monitorizarea, analiza prețurilor pentru medicamentele indicate în tratamentul diferitor forme de COVID-19, cu stabilirea unor limite în majorarea acestora în farmacii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.