Oleg Țulea: Persoanele blocate între hotarele statelor UE au probleme legale

Cetățenii Republicii Moldova care au rămas blocați între hotarele statelor membre ale UE, în special la trecerea de frontieră între Ungaria și România, sunt cetățeni care au probleme legale. Potrivit declaraților făcute de către ministrul afacerilor externe Oleg Țulea, persoanele respective au încălcat termenul legal de ședere în Uniunea Europeană, notează IPN.

„Avem foarte mulți cetățeni blocați la hotarul dintre Ungaria și România. Am înțeles că această problemă, probabil, era superficial tratată de cei care nu s-au ostenit să întrebe de ce toți cetățenii moldoveni tranzitează liber România, iar un anumit număr de cetățeni sunt blocați. Răspunsul este la suprafață. Persoanele care au rămas blocate la acele puncte de frontiere aveau probleme legale legate de depășirea perioadei de ședere în UE. Aveau interdicții aplicate de diferite state din UE, Italia, Cehia, nu recent, jumătate de an în urmă, un an în urmă. Astfel, acești cetățeni nu puteau trece din Ungaria, ultimul stat schengen, pentru că în sistemul poliției de frontieră apăreau însemnați cu roșu”, a declarat Oleg Țulea în cadrul emisiunii „Puterea a Patra„ de la postul de televiziune N4.

Oficialul spune că această problemă putea fi soluționată chiar de către cei care  știau că au încălcat termenii de aflare în spațiul european prin solicitări de informații de la misiunile diplomatice din țările în care se aflau.

„Acești cetățeni puteau, în momentul în care au pornit călătoria, să solicite autorităților țării care le-a aplicat această interdicție soluția pentru ca ei într-o perioadă de timp să revină acasă. Au fost multe cazuri când moldovenii fiind în imposibilitatea de a reveni în țara au depășit termenul de 90 de zile. A fost solicitată aplicarea unor măsuri indulgente pentru toate solicitările care vin în această privință ca să le fie prelungită șederea legală din motivul că nu au posibilitatea să revină în țară”, a adăugat oficialul.

Totodată, Oleg Țulea a declarat că în afara țării au fost înregistrate mai multe decese ale cetățenilor moldoveni, dintre care trei de COVID-19, iar celelalte din alte motive.

„În afara țării avem decedați în Italia, Spania, în general în spațiul UE. Corpurile lor este problematic de a fi transportate în Republica Moldova. Dacă sunt aduse pe cale terestră, pentru noi, transportarea spre Republica Moldova este problematică. Le soluționăm pe rând, sunt transportate pe cale aviatică. Corpurile așteaptă să fie transportate cu prima ocazie acasă. Depunem toate eforturile să-i aducem, dar e foarte greu”, a afirmat ministrul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.