Octavian Armașu: Banii de la FMI vor fi debursați după ce conducerea instituției va aproba acordul de credit

Creditul de 34,9 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional urmează să fie debursați după ce, în luna iunie curent, conducerea FMI va aproba acordul privind acordarea creditului. Declarația a fost făcută de ministrul finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2, transmite IPN.

Potrivit lui, pentru ca banii să ajungă în Republica Moldova, trebuie să fie respectată agenda agreată cu FMI. „Pe dimensiunea finanțelor publice am agreat cu Fondul cadrul macrofinanciar unde, în baza prognozelor de creștere economică, a importurilor și exporturilor, a salariilor în sistem, noi prognozăm venituri la buget, ne stabilim anumite ținte privind cheltuielile, deficitul, cum finanțăm acest deficit și în baza acestor prognoze, noi urmează să elaborăm cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru 2019, să facem o rectificare a bugetului pentru 2018”, a menționat Octavian Armașu. De asemenea, drept obiectiv a fost trasată întărirea rolului Băncii Naționale a Moldovei, eliminarea acționarilor netransparenți din sistemul bancar, recuperarea banilor furați din sistem.  

Ministrul a menționat că banii se acordă sub formă de împrumut la o rată foarte mică – o jumătate din credit va fi cu rata zero, iar o altă jumătate cu rata de 1-2% anual. „Acest credit vine să finanțeze necesitățile generale ale bugetului de stat”, a adăugat Octavian Armașu. Potrivit ministrului, banii vor fi cheltuiți pentru proiectele ce țin de drumuri, alte programe de reforme cum ar fi reforma poliției, justiției etc.

Directorul Institutului pentru Economie de Piață, Roman Chircă, susține că acordarea creditului de către FMI înseamnă, pe de o parte, vărsarea mijloacelor în bugetul de stat, iar, pe de altă parte, menținerea rolului pe care îl joacă acest sistem de interacțiune Republica Moldova-FMI pentru deschiderea anumitor programe de asistență tehnică din partea partenerilor de dezvoltare. „Nu toți partenerii de dezvoltare au capacitatea să înțeleagă exact ce se întâmplă în Republica Moldova, de aceea, ei mizează pe calitatea FMI de a supraveghea funcținalitatea și mersul reformelor în Republica Moldova”, a spus Roman Chircă.

Republica Moldova va beneficia de 34,9 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional, în urma finalizării evaluării a treia a programului economic susținut de FMI de către o echipă de experți ai FMI, aflată la Chișinău în perioada 15-27 martie. Programul pe trei ani, aprobat la 7 noiembrie 2016, este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (187 de milioane de dolari. 57,4 de milioane DST (circa 83 de milioane de dolari) au fost deja debursate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.