Observatorii Promo-LEX au raportat 90 de incidente la secțiile de votare din Chișinău

În turul doi al alegerilor locale din Chișinău, membrii Misiunii de observare Promo-LEX au constatat 90 de incidente. Într-o conferință de presă susținută la IPN, Pavel Postica, șeful Misiunii de observare, a declarat că 72 dintre incidentele raportate s-au petrecut în secțiile de votare și 18 în afara lor.

Prezența materialelor, afișajelor sau a panourilor electorale în raza de 100 de metri de la secțiile de votare a fost raportată în cinci cazuri. „Dacă vorbim de accesul restricționat al observatorilor sau împiedicarea procesului liber de observare, în Chișinău am avut un singur asemenea caz”, a spus Pavel Postica.

O altă încălcare raportată de observatori este sigilarea neconformă a urnelor de vot, depistată în opt situații. „Încălcarea secretului votului prin votarea nejustificată în grup, adică intrarea a două sau mai multe persoane în cabina de vot – observatorii Promo-LEX au sesizat cinci cazuri”, a menționat șeful Misiunii de observare a alegerilor.

Alte încălcări raportate țin de prezența nejustificată a persoanelor în incinta secțiilor de votare sau la 100 de metri de acestea (7 cazuri), agitație electorală sau PR negru (11 cazuri), acte de violență sau intimidări ale alegătorilor (12 cazuri).

Potrivit lui Pavel Postica, observatorii au mai remarcat șapte situații în care au existat deficiențe în listele electorale și cinci cazuri de fotografiere a buletinului de vot sau alte încălcări care țin de secretul votului.

Cei mai afectați de incidente au fost alegătorii, în 37 de cazuri. În zece cazuri au fost afectați candidații, iar în alte zece – funcționarii electorali. Observatorii au fost afectați în 4 situații, a spus Pavel Postica.

Douăzeci și trei dintre incidente au fost provocate de alte persoane decât cele implicate în procesul de votare, 22 au fost provocate de funcționarii electorali, 21 de către alegători, nouă de către funcționarii publici, opt de către observatori, iar candidații au provocat șapte incidente.

„Comparativ cu primul tur de scrutin, numărul incidentelor este mai mic, 90 față de 206 semnalate în primul tur”, a declarat Pavel Postica.

  • Pavel Postica despre incidentele raportate la sectiile de votare din Chisinau
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.