Oazu Nantoi despre Declaraţia Parlamentului: Este necesară, dar întârziată

Declaraţia Parlamentului cu privire la ultimele evoluţii din regiunea transnistreană este necesară, dar întârziată. De această părere este expertul în domeniul problematicii transnistrene, Oazu Nantoi, care a regretat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7 că a fost nevoie de o situaţie tensionată în regiunea de est pentru ca deputaţii să discute această problemă, transmite IPN.

Expertul a menţionat că, totuşi, o declaraţie nu este suficientă, deoarece problema nu se rezolvă cu un docuement de acest gen. „Asemenea probleme, cum este conflictul din raioanele de est, nu pot fi soluţionate de dragul scopurilor electorale şi să se facă aşa ca succesul să vină exact la alegeri. Trebuie efort conjugat, consecvent”, a menţionat Oazu Nantoi.

Analistul a mai spus că este un moment pozitiv faptul că Parlamentul a conştientizat gravitatea situaţiei. „Statalitatea Republicii Moldova  are o şansă de a se consolida în urma parteneriatului cu UE şi Summitul de la Vilnius trebuie să aducă o perspectivă de consolidare a statalităţii”, a spus Oazu Nantoi.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, analistul politic, Igor Boţan, a declarat că dacă Parlamentul va vota o declaraţie comună, guvernarea şi opoziţia, aceasta va fi o declaraţie palidă, în care nu se va scrie nimic despre integrare europeană, ci doar despre formatul 5+2, încredere reciprocă şi prin care vor încerca să liniştească cetăţenii că totul este bine.

În cadrul şedinţei de joi, 20 iunie, Parlamentul a desfăşurat audieri parlamentare privind situaţia din regiunea transnistreană. La finalul audierilor, parlamentarii au comunicat că o declaraţie comună va fi votată în cadrul şedinţei de astăzi, 21 iunie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.