O libertate sau un drept pierdut e dificil de recuperat, ambasador UE

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, susține că UE este îngrijorată de deteriorarea standardelor democratice și ale statului de drept din ultimul an în Republica Moldova, inclusiv a libertății și pluralismului mass-mediei. „Mesajul meu pentru reprezentanții presei – în mod special, aș dori să vă încurajez să respectați criteriile deontologice ale meseriei de jurnalist și să conștientizați că o libertate sau un drept pierdut vor fi foarte dificil de recuperat”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru Media Azi, citat de IPN.

Oficialul european a menționat că Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova include prevederi privind libertatea mass-mediei, iar subiectul este abordat sistematic în cadrul dialogului politic al UE cu Republica Moldova. „După cum este indicat și în concluziile Consiliului Afacerilor Externe din februarie 2018, UE a cerut Republicii Moldova să asigure transparența și concurența în audiovizual, să abordeze concentrarea proprietății mass-media și să creeze un mediu care să favorizeze activitatea mass-mediei independente și oferirea de informații de înaltă calitate cetățenilor săi”, a notat ambasadorul.

Peter Michalko salută adoptarea de către Parlament a legii care detaliază competența Consiliului Concurenței în ceea ce privește și sectorul mass-media, care este și o acțiune în cadrul Memorandumului de Înțelegere dintre UE și Moldova pentru acordarea asistenței macrofinanciare. Oficialul îndeamnă Consiliul Concurenței și Consiliul Coordonator al Audiovizualului să monitorizeze, să evalueze și să reacționeze la aspectele legate de nefuncționarea liberă a pieței publicității sau la cele legate de lipsa de transparență cu privire la beneficiarii ultimi ai instituțiilor de presă. Potrivit lui, presa însăși, mai ales cea de investigație, are un rol foarte important prin aducerea și ținerea acestor subiecte în atenția societății, a instituțiilor relevante și a partenerilor externi.

Șeful Delegației UE a declarat că accesul la informație trebuie garantat cu găsirea acelui echilibru dintre sfera interesului public și cea a interesului privat. În orice societate este nevoie de definirea normelor de bună guvernare și transparență, având în vedere dezvoltarea societății și a spiritului civic, a capacități administrative și a integrității în climatul instituțional și politic. În opinia ambasadorului, când toți acești parametri nu sunt bine dezvoltați, bineînțeles că accesul la informație devine crucial pentru democrație. „Din păcate, sesiunea parlamentară s-a încheiat fără adoptarea amendamentelor legislative elaborate de Grupul de lucru parlamentar pentru îmbunătățirea legislației media, cu privire la accesul la informație și cu controverse legate de reglementările noi, propuse pentru protecția datelor cu caracter personal”, afirmă Peter Michalko.

Oficialul european spune că s-au dorit progrese în adoptarea legilor rămase legate de publicitate, stimulente fiscale și accesul la informație, pentru a asigura un cadru legal superior calitativ. Odată cu promulgarea Codului serviciilor media audiovizuale și intrarea sa în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2019, autoritățile sunt încurajate să implementeze noul cod, mai ales aspectele referitoare la noile sarcini de monitorizare ale CCA și reforma radiodifuzorului public Teleradio-Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.