O delegație a coaliției de guvernare din Moldova se află în SUA

O delegație a coaliției de guvernare din Moldova, condusă de liderul PDM Vlad Plahotniuc, se află în Statele Unite ale Americii. Delegații moldoveni s-au întâlnit cu Will Ballard Hurd, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, cu senatorul Christopher Andrew Coons şi cu Markwayne Mullin, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Oklahoma. Seria discuțiilor a continuat cu congresmenii Michael McCaul din Texas și Joe Wilson din Carolina de Sud. Discuțiile s-au axat pe subiecte de interes internațional, cu accent pe situația din Republica Moldova, anunță un comunicat de presă al PDM, citat de IPN.

Potrivit PDM, în cadrul discuțiilor, Will Hurd membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, a apreciat eforturile Republicii Moldova pe calea apropierii de vest, afirmând că Rusia reprezintă o preocupare pentru Statele Unite. Acesta a exprimat totodată regretul că acordurile internaționale privind regiunea transnistreană, inclusiv decizia Summitului OSCE de la Istanbul din 1999, nu au fost respectate.

La rândul său, senatorul Christopher Andrew Coons, în cadrul întrevederii cu Vlad Plahotniuc a afirmat că înțelege importanța Republicii Moldova în regiune, inclusiv rolul pe care l-a jucat şi îl va putea juca în raport cu alte state din aceeași zonă. Senatorul a mai spus că înțelege la fel de mult eforturile şi progresul făcut de Republica Moldova, ca şi riscurile existente privind conflictul înghețat prin care trece, se menționează în comunicatul PDM.

Markwayne Mullin, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Oklahoma, a spus în cadrul întrevederii cu președintele PDM că susține ferm obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, a mai spus faptul că sprijină total eforturile de combatere a acţiunilor ostile din partea Rusiei.

Congresmanul Michael McCaul şi-a manifestat îngrijorarea faţă de propaganda rusă în Moldova și în alte ţări europene, exprimându-şi sprijinul pentru eforturile Republicii Moldova de a combate agresivitatea Rusiei.

Congresmanul Joe Wilson a încurajat finalizarea gazoductului care leagă Republica Moldova de România şi a spus că va susţine proiectele energetice ale Moldovei. El a afirmat că vede „doar un viitor pro-european” pentru Republica Moldova.

Vlad Plahotniuc s-a referit în cadrul dialogului la măsurile de stimulare a mediului de afaceri, la reducerea birocraţiei, la întărirea legislaţiei financiar-bancare, precum şi la îmbunătăţirea funcţionării justiţiei. De asemenea, a vorbit despre eforturile Republicii Moldova pentru interconectarea energetică cu Uniunea Europeană, prin intermediul României.

La întrevederile cu congresmenii Michael McCaul şi Joe Wilson au participat, alături de Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele democrat Andrian Candu şi preşedintele PPEM Iurie Leancă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.