O biserică din Chișinău va deveni Catedrala Mitropoliei Basarabiei

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău va deveni Catedrala Mitropoliei Basarabiei. Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, alături de ÎPS Petru, arhiepiscop al Chișinăului, mitropolit al Basarabiei și exarh al Plaiurilor, au efectuat o vizită la locașul sfânt. Viitoarea Catedrală Mitropolitană de la Chișinău se aflată în stadiu de finalizare, iar potrivit ambasadorului, aceasta reprezintă un simbol indiscutabil al creștinismului românesc de pe cele două maluri ale Prutului, transmite IPN.

Consilierul Mitropoliei Basarabiei, arhidiaconul Maxim Sturza, a confirmat Europei Libere această informație. Potrivit lui, biserica se construiește din 1994 și încă de atunci s-ar fi decis că va a avea statut de catedrală, însă despre asta nu s-a anunțat public până acum. „Acolo va conduce slujiri Mitropolitul Petru, fix așa cum o face și Mitropolitul Vladimir în Catedrala Mitropoliei Moldovei”, a explicat arhidiaconul Maxim Sturza.

Mitropolia Basarabiei face parte din Biserica Ortodoxă Română și are reședința la Chișinău. A fost reactivată în 1992. Timp de 10 ani, nu a fost recunoscută de autoritățile de la Chișinău și a fost înregistrată abia după o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului.

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul de la Chișinău i-a oferit Mitropolitului Basarabiei dreptul de a deține pașaport diplomatic, pentru a-l pune pe picior de egalitate cu Mitropolitul Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei.

Radio Europa Liberă scrie că asta în condițiile în care ambii capi de biserici ortodoxe au deja acte similare, eliberate de alte țări, ceea ce este interzis de lege, fiind și singurii reprezentanți ai unor culte religioase care beneficiază de acest privilegiu.

Recent, un grup de deputați PAS a înaintat în Parlament un proiect de lege care prevede că sediul fostului Seminar Teologic din Chișinău, acum o aripă a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, va fi transmis cu titlu gratuit, prin derogare de la lege, din proprietatea statului în cea a Mitropoliei Basarabiei. Inițiativa a stârnit dezbateri în spațiul public, oameni de cultură manifestându-și îngrijorarea pentru soarta colecțiilor speciale, inclusiv de carte veche și rară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.