Numărul cazurilor de rujeolă confirmate a ajuns la 20. În total sunt 40 de copii bolnavi

În cazul a 20 de copii care s-au îmbolnăvit de rujeolă în tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, analizele de laborator au confirmat prezența virusului. Investigațiile continuă în alte 20 de cazuri suspecte. Dacă inițial se anunța despre 27 de copii care au făcut rujeolă, între timp numărul acestora a ajuns la 40, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că cele 20 de cazuri au fost confirmate la copii cu vârstele cuprinse între doi și 14 ani. Copiii sunt din localitățile Beșghioz, Copceac și Cazaclia din raionul Ceadâr-Lunga, dar și din Cairaclia, raionul Taraclia, și din localitățile Șicovăț și Morenii Noi , raionul Ungheni.

Din cele 40 de cazuri (suspecte și confirmate), 25 au fost depistate activ. Doar trei copii au fost vaccinați cu câte o singură doză de vaccin.

ANSP menționează că principalele cauze ale extinderii rapide ale acestui focar au fost admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate, dar și contactul apropiat, timp de trei zile, a copiilor sănătoși cu un copil bolnav, în tabără. De asemenea, este vorba despre izolarea tardivă a copiilor cu semne de boală, adresarea tardivă după asistență medicală, precum și refuzul părinților de a vaccina copiii, din motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

Anterior, Centrul de Sănătate Publică din Comrat constatase că rujeola a fost contactată de către câțiva copii în orașul Bolgrad din Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior acești copii, împreună cu părinții, dar și alte familii cu copii, au în tabăra din Morenii Noi.

Rujeola este o infecție virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem pe mucoasele bucale sau labială și o erupție cutanată maculopapulară generalizată. Boala este periculoasă din cauza complicațiilor pe care le poate dezvolta, așa ca: insuficienţe respiratorii, meningite, encefalite. Din toamna anului 2016, a cauzat zeci de decese în Ucraina și România.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinări. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani. Cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.