Nu are sens să fim criticați când abia ne-am început activitatea, președinte CNMI

Președintele Consiliului Național al Monumentelor Istorice, Iurie Povar, spune că nu-și au locul criticile la adresa noii componențe a Consiliului, care nu demult și-a început activitatea. Acesta crede că e cazul ca membrii să fie tratați cu mai multă încredere și, cel mai important, să fie lăsați să lucreze. Declarația vine ca reacție la faptul că un grup de protestatari îi cer Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să anuleze decizia prin care s-a stabilit noua componență a Consiliului.

„Nu are sens să fie criticat un Consiliu care abia și-a început activitatea. Hai să ne uităm ce a fost în urmă! Atât de mult ne interesează istoricul neamului, dar cu două, trei luni, jumătate de an în urmă nu vrem să privim, să facem o comparație între abordarea și atitudinea Consiliului precedent și încercările, provocările pe care le parcurge Consiliul actual. E momentul de a ne consolida, de a intra în discuții și în dezbateri cu propuneri concrete, cu abordări argumentate”, a fost mesajul lui Iurie Povar, într-o conferință de presă la IPN.

Totodată, președintele CNMI crede că este nejustificată idealizarea componenței precedente a Consiliului. Acesta a adus drept exemplu un proiect lansat de PNUD și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pe timpul fostei componențe, care presupunea restaurarea și conservarea cetății Bender. Atunci, în urma unei licitații a câștigat o companie din Italia, cu un expert, reprezentant local. Potrivit lui, după o vizită în teren, împreună cu alți colegi, au constat doar tentative de lucrări de renovare. De fapt, lucrările sunt executate necalitativ și „diminuează mult din importanța obiectivului”. În pofida acestui fapt, președintele de atunci al Consiliului a semnat procesul verbal, iar marea majoritate a membrilor l-a votat, chiar dacă documentul conținea opinii negative asupra lucrărilor. În acest context, Iurie Povar vede lipsit de relevanță faptul că actualei componențe i se impun condiții dure, pe când fosta componență a manifestat neglijență față de un monument „care reprezintă neamul”.

Ion Ștefăniță, vicepreședinte al CNMI, a contestat și el spiritul de lucru din fosta componență a Consiliului. Potrivit lui, în cadrul acesteia au existat probleme de integritate, iar acțiunile membrilor Consiliului erau monitorizate de ofițerii CNA. „De ce unii sunt favorizați, dar alții neglijați? Oare acest lucru nu dă suspiciune de corupție? Eu nu sunt plastilină, nu mă modelez. Sunt în afara politicului și permanent mi-am spus cuvântul. Așa cum am oprit procesul de demolare a centrului istoric, așa voi reuși ca mecanismul de consolidare, restaurare, valorificare și dezvoltare durabilă, sustenabilă a acestui oraș să funcționeze”, a spus Ion Ștefăniță.

Miercuri, pe 3 februarie, membrii Partidului Congresul Civic au desfășurat o acțiune de protest împotriva construcției centrului multifuncțional în zona Circului, proiect avizat de componența actuală a Consiliului. Protestatarii, câteva zeci de persoane, au cerut Ministerului Educației și Culturii să anuleze decizia prin care a fost stabilită actuala componență a Consiliului Național pentru Monumente Istorice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.