Noul acord de guvernare va oferi mai multe posibilităţi premierului, analişti

Noul acord de constituire a majorităţii parlamentare va conţine prevederi care vor oferi premierului posibilitatea să gestioneze treburile ţării şi bugetul în mod independent. Totodată, partidele ar trebui să întrerupă relaţia cu miniştrii delegaţi în executiv şi să le ofere şansa să activeze independent. De această părere au fost mai mulţi invitaţi ai emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune PublikaTV, relatează IPN.

Analistul politic Ion Tăbârţă a menţionat că un punct important al viitorului acord ar fi depolitizarea. Trebuie să fie o delimitare dintre instituţiile statului şi partidele de la guvernare. „Nu este normal că premierul nu avea pârghii asupra miniştrilor. Trebuie să fie un mecanism de funcţionare clară. Dacă un ministru nu are rezultate scontate, atunci premierul trebuie să aibă posibilitatea  să-l înlocuiască. Dirk Schuebel (şeful delegaţiei UE în Moldova – n.r.) a spus clar: problema Moldovei este că avem mai mulţi oameni de partid, decât de stat”, a mai menţionat analistul.

Ion Tăbârţă a mai spus că partidele politice care vor să constituie o nouă guvernare, trebuie să gândească şi o nouă strategie. Prim-ministrul trebuie să vină cu o viziune cum vede activitatea guvernului şi poate chiar să propună anumite ministere.

Analistul politic Roman Mihăeş a specificat că PLDM tinde să facă un acord tehnic şi nu vrea să-şi asume angajamente politice. „În vechea redacţie a acordului se conţinea clauza ca partidele de la guvernare să nu voteze cu comuniştii. Acum se doreşte votarea unui nou guvern, iar ulterior să se voteze în funcţie de conjunctură. Acest acord trebuie să prevadă care este majoritatea parlamentară şi ce obligaţii are”, a mai specificat Roman Mihăeş.

Potrivit lui, trebuie să existe certitudinea că majoritatea parlamentară are un anumit traseu şi un program. Cel mai important punct este cel politic. Astfel, aceasta trebuie să se oblige să nu voteze legi cu opoziţia parlamentară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.