Noile tarife la gaz intră în vigoare la 1 octombrie

Noile tarife la gazele naturale intră în vigoare din 1 octombrie. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, factorul principal care a generat majorarea tarifelor este prețul de achiziție, transmite IPN.

„Toate ajustările de preț din anul acesta – finele lunii ianuarie, iunie, august și acum în septembrie, dar pentru octombrie – toate sunt direct proporționale cu evoluția prețului mediu de import. Practic, motivul principal al ajustărilor este modificarea prețurilor la achiziție. Decizia de astăzi a fost ghidată de mai multe motive: unu – creșterea prețurilor la burse, doi este depășirea pragului de 1% din Metodologie care permite ajustarea prețurilor. Și trei la mână – a fost necesitatea de a asigura o fiabilitate financiară furnizorului ca să-și poată achita obligațiile financiare ce-i revin din importul acestor gaze naturale, iar ca rezultat să-și poată desfășura obligația de serviciu public”, a declarat Alexei Taran, director ANRE, într-o conferință de presă.

ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale, fără TVA:

- de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 24 716 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 24 914 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 25 175 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 25 493 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune (consumatorii casnici) – 27 103 lei/1000 m3.

Prețul mediu de procurare a gazelor naturale pentru trimestrul IV, prognozat în baza prevederilor contractuale la circa 1 165 dolari/1000 m3, este cu 28,7 % mai mare decât prețul mediu anual reflectat în prețurile reglementate în vigoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE