Ninel Revenco: Sinovac a fost singura companie care a acceptat să discute cu noi

Compania chineză Sinovac, producătoare a vaccinului CoronaVac, a fost singura companie care a acceptat discuțiile cu Republica Moldova privind disponibilitatea de a vinde vaccinuri anti-COVID-19. Coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, dă asigurări că vaccinul CoronaVac, pe care autoritățile ar dori să-l procure, este unul sigur, deși eficiența lui în cazul formelor ușoare de COVID-19 este de doar 60%, notează IPN.

Potrivit coordonatoarei campaniei de vaccinare din Republica Moldova, Ninel Revenco, nicio companie producătoare de vaccinuri n-a răspuns solicitărilor Moldovei de a vinde vaccinuri, întrucât cererea pe piața internațională este extrem de mare.

„Compania chineză Sinovac a fost singura companie producătoare de vaccin care a acceptat să discute cu noi. Noi abia suntem la etapa de negocieri. S-a convenit doar că vom discuta direct cu producătorul, omițând orice fel de intermediere. Nu s-a discutat de 400 de mii de doze, nu s-a ajuns la un acord”, a spus Ninel Revenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

Și experta în politici de sănătate publică, Ala Tocarciuc, a menționat că probabilitatea ca marii producători de vaccinuri să semneze contracte cu Republica Moldova este foarte mică.

„Când au fost elaborate vaccinurile în 2020, multe țări au investit în elaborarea vaccinurilor și deja din etapa a doua au semnat contracte, au plătit bani în avans și și-au securizat niște stocuri. Toate companiile producătoare trebuie să-și onoreze obligațiunile în baza contractelor semnate deja. În plus, au fost securizate niște stocuri de către platforma COVAX, tot cu plată în avans. Imaginați-vă că vine Republica Moldova cu un contract de un milion de doze la un producător care are deja semnate contracte pe tot anul 2021, normal că Republica Moldova va fi refuzată”, a spus Ala Tocarciuc.

Deși, potrivit unor studii, vaccinul CoronaVac ar avea o eficiență scăzută, experții în imunizare spun că pentru a scoate povara de pe sistemul de sănătate este important să nu existe forme grave de COVID-19.

„Vaccinul a trecut toate etapele de autorizare în țara sa. În primul rând, ne uităm la siguranța vaccinului, și acest vaccin este sigur. Vaccinul CoronaVac s-a demonstrat a fi 100% eficient pentru formele grave, este mai puțin eficient pentru formele grav-mediii și eficiența de 60% este pentru a face formă ușoară. Dacă ne uităm la celelalte vaccinuri, sunt date similare. Este important să nu facem forma gravă și să ajungem la terapie intensivă”, spus Ninel Revenco.

Vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, este folosit deja în țări ca Ucraina și Turcia, deși serul se află abia acum în etapa finală de aprobare de către Organizația Mondială a Sănătății.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.