Ninel Revenco: Republica Moldova e în prag de „codul roșu” de alertă epidemiologică

Republica Moldova e în prag de „codul roșu” de alertă epidemiologică pe măsură ce crește numărul de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Despre aceasta a anunțat coordonatoarea Campaniei naționale de vaccinare, Ninel Revenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Avem 142 de cazuri la 100 de mii de oameni în ultimele 14 zile, ceea ce presupune că noi intrăm în codul de alertă codul roșu. Trecem de la codul portocaliu la codul roșu. Ceea ce presupune noi restricții în societate. Dar cu aceste restricții va veni comisia respectivă”, a spus Ninel Revenco.

Contactată de IPN, Ninel Revenco, a menționat că numărul de îmbolnăviri de COVID-19 este în creștere nu doar în Republica Moldova, dar și în alte țări din UE. Și la nivel global. Factorii care duc la creșterea cazurilor în Republica Moldova țin de stagnarea procesului de vaccinare, precum și nerespectarea unor recomandări, cum ar fi: testarea repetată a suspecților la COVID-19 și a celor care au contactat cu bolnavii. Ultimul motiv, dar nu cel din urmă, este nerespectarea măsurilor sanitare elementare, precum păstrarea distanței sociale, purtarea măștilor, dezinfectarea mâinilor și suprafețelor și aerisirea încăperilor.

„Da,într-adevăr, este posibilă trecerea la codul de alertă cod roșu. Specialiștii vor analiza care este tendința de îmbolnăvire în ultimele 14-7 zile și, în caz că numărul cazurilor va fi în creștere, posibil că experții vor modifica recomandările”.

Ninel Revenco a declarat că e probabil ca CNESP să se întrunească la finele acestei săptămâni.

Ninel Revenco vine cu îndemnul către cei nevaccinați să o facă cât mai repede. E necesar să se întreprindă măsuri pentru a depista persoanele suspecte la COVID-19 și trecerea acestora în izolare, dar într-o izolare monitorizată, cu îndeplinirea măsurilor recomandate.

Miercuri, în Republica Moldova au fost înregistrate 579 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, în timp ce în ziua precedentă când s-au înregistrat 322 de cazuri.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.