Nicu Popescu: Sprijinul partenerilor externi este singura modalitate de consolidare a capacităților Moldovei

Sprijinul partenerilor externi, inclusiv al țărilor G7, reprezintă singura modalitate de consolidare a capacităților interne ale Republicii Moldova pentru gestionarea situației de criză generată de instabilitatea prețurilor la resursele energetice, impactul economic ca urmare a afectării lanțurilor de aprovizionare, creșterea prețurilor și a inflației cauzate de factori externi, precum și administrarea de către autorități a crizei umanitare, a declarat la Weissenhaus, Germania, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7, transmite IPN.

Viceprim-ministrul a menționat că, în pofida provocărilor menționate, guvernarea de la Chișinău este orientată să europenizeze țara, să îmbunătățească viața cetățenilor și să aducă  Republica Moldova mai aproape de standardele europene.

„Proiectul european pentru Republica Moldova înseamnă un proces de transformare și modernizare a instituțiilor, consolidarea democrației, a statului de drept și respectarea drepturilor omului. Uniunea Europeană a fost, este și rămâne cel mai important proiect al păcii pe continentul european, iar viitorul democrației noastre, viitorul țării noastre este ancorat în parcursul nostru ireversibil european”, a subliniat oficialul moldovean.

Totodată, șeful diplomației de la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea în raport cu evenimentele grave care au loc în Ucraina. „Ne-am exprimat solidaritatea față de poporul ucrainean și victimele acestui război și am reafirmat sprijinul și angajamentul ferm față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, orice schimbare de statut atrăgând după sine nerecunoașterea din partea altor state”, a spus Nicu Popescu.

În cadrul reuniunii, oficialii au condamnat agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și încălcarea normelor de drept internațional. În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte privind securitatea regională și modalitățile de fortificare a rezilienței socio-economice a Republicii Moldova.

Nicu Popescu a participat la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7 la invitația șefei diplomației germane Annalena Baerbock. Evenimentul a mai reunit miniștri de externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, dar și înaltul reprezentant al Uniunii Europene, precum și ministrul de externe al Ucrainei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.