Nicu Popescu: Pledăm pentru eliminarea tarifelor de roaming cu Turcia

Republica Moldova pledează pentru inițierea negocierilor pentru eliminarea tarifelor de roaming și finalizarea cât mai curând a procedurilor de ratificare a acordului privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere cu Turcia. Declarația aparține viceprim-ministrului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, făcută în cadrul unei întrevederi cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, la Chișinău, transmite IPN.

Un accent în timpul discuțiilor ministrul Nicu Popescu l-a plasat pe prioritățile diplomației economice, fiind evidențiat faptul că Turcia continuă să fie un partener cheie al Republicii Moldova în sfera economică, clasându-se pe poziția a patra ca destinație a produselor fabricate în Moldova. În context, oficialii au convenit organizarea în timpul apropiat a unei noi ședințe a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, un format constructiv pentru stimularea cooperării între mediile de afaceri și comerțul bilateral.

În cadrul sesiunii plenare a delegațiilor a fost analizată și evoluția situației politice și de securitate din regiune, inclusiv procesul de soluționare a conflictului transnistrean precum și aspecte legate de interacțiune și sprijin reciproc în cadrul platformelor și inițiativelor regionale: Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), Organizația Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) dar și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale.

În cadrul discuțiilor, miniștrii de externe au evaluat stadiul relațiilor dintre ambele state și au trasat noi obiective de cooperare pentru următoarea perioadă cu accent pe dimensiunea comercial-economică și investițională.

Șeful diplomației Republicii Moldova a exprimat aprecieri Guvernului Republicii Turcia și poporului turc pentru valoroasa asistență financiară şi tehnică acordată Republicii pe parcursul ultimilor ani prin intermediul Agenției Turce pentru Cooperare şi Coordonare – TIKA, în domenii ca: educația, ocrotirea sănătății, protecția mediului precum și pentru ajutorul din partea poporului turc oferit sistemului de sănătate din țara noastră în contextul pandemiei de COVID-19 de care au beneficiat și cetățenii din regiunea transnistreană a țării.

În contextul celebrării, în anul 2022, a aniversării a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-turce, ministrul de externe turc Mevlüt Çavuşoğlu a transmis o invitație ministrului Nicu Popescu de a întreprinde o vizită în Turcia, invitație acceptată de oficialul moldovean.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.