Nicu Popescu: Am reușit să scoatem țara din izolare

Europenizarea Republicii Moldova, scoaterea țării din izolare internațională, dialogul cu diaspora și diplomația economică. Sunt domeniile prioritare asupra cărora Ministerul de Externe de la Chișinău își concentrează eforturile. Obiectivele au fost prezentate de către vicepremierul Nicu Popescu în cadrul reuniunii ambasadorilor, transmite IPN.

Nicu Popescu spune că apropierea fără precedent a Republicii Moldova de UE prin obținerea statutului de candidat la aderare este evenimentul major care a marcat acest an. Noul statut aduce beneficii concrete cetățenilor prin majorarea cotelor de export a produselor agricole, liberalizarea transportului rutier de mărfuri, ajutor fără precedent din partea UE pentru a face față crizei energetice.

„Suportul generos din partea Uniunii Europene ne-a permis să acoperim o parte din aceste cheltuieli generate de criza energetică, UE rămânând cel mai fidel partener al țării noastre, deschizând piața europeană mai larg și pentru agricultorii noștri, astfel încât produsele noastre agricole să poată fi exportate mai ușor. Am cooperat foarte bine cu Ministerul Apărării pentru a canaliza mai multă asistență și pentru a fortifica capacitatea de apărare a țării noastre”, a spus Nicu Popescu.

O prioritate a diplomației de la Chișinău este și buna interacțiune cu cetățenii din diaspora. În acest an au fost semnate  9 acorduri ce vizează protecția socială, acorduri de recunoaștere a diplomelor de studii sau facilitare a preschimbării permiselor de conducere.

„Lucrăm intens asupra facilitării și digitalizării serviciilor consulare. Am reușit să scurtăm perioada de așteptare în mai multe consulate, inclusiv la Tel Aviv și Frankfurt. Achiziționăm echipamente noi pentru serviciile consulare și planificăm să fortificăm echipele noastre consulare în mai multe capitale, inclusiv la Londra, Berlin, Paris, în Statele Unite ale Americii – toate destinații cu o mare diasporă a Republicii Moldova, care au nevoie de servicii mai accesibile, mai rapide din partea consulatelor noastre”, a menționat vicepremierul.

Nicu Popescu a mai spus că diplomația economică este o altă prioritate a ministerului, prin promovarea exporturilor agricole și fortificarea cadrului legal pentru a  atrage investiții.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.