Negocierile de la Odesa în problema transnistreană se anunţă tensionate, opinie

Runda de negocieri în formatul 5+2, care începe astăzi, 23 mai, la Odesa va fi tensionată dacă delegaţia de la Chişinău va aborda situaţia creată în Zona de Securitate ca urmare a acţiunilor unilaterale ale Tiraspolului. Expertul în problematică transnistreană Eduard Ţugui, solicitat de IPN, a spus că delegaţia de la Chişinău este obligată să pună în discuţie toate acţiunile din Zona de Securitate, mai ales pe cele de la Bender.

Expertul Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” nu crede că în runda aceasta se vor lua decizii importante. Chişinăul nu este în măsura posibilităţilor pregătit pentru aceste negocieri, iar Tiraspolul va specula contextul politic dificil din dreapta Nistrului, consideră Eduard Ţugui. Expertul speră totuşi că va fi abordată, cel puţin, decizia unilaterală de a transfera aşa-zisul legislativ al regiunii transnistrene de la Tiraspol la Bender.

„La Odesa se dorea discutarea unor probleme tehnice, precum deschiderea unui pod. Iar aceste acţiuni ale Tiraspolului din ultima perioadă vor tensiona discuţiile. Cu siguranţă, Rusia a putut, poate şi va putea influenţa deciziile Tiraspolului. Am marea convingere că deciziile mari sunt luate de către Tiraspol împreună cu Federaţia Rusă”, a conchis expertul în problemă transnistreană.

Anterior administraţia transnistreană le-a interzis poliţiştilor moldoveni să se deplaseze prin Bender în uniformă de serviciu. După aceasta, a ameninţat că va deconecta de la apă şi lumină două penitenciare din acest oraş, controlate de Chişinău. După încercarea nereuşită de a instala două puncte de control suplimentare în preajma satului Varniţa, Tiraspolul a decis să-şi transfere aşa-zisul legislativ la Bender.

Runda de negocieri în formatul 5+2 demarează astăzi la Odesa, Ucraina. Potrivit oficialilor de la Chişinău, părţile intenţionează să abordeze problemele din coşul social-economic. Pe agendă este şi subiectul demontării telefericului care leagă oraşele Rezina şi Râbniţa, dar care nu mai este funcţional de mult timp şi prezintă pericol de prăbuşire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.